Navštevované severovýchodné Taliansko

Taliansko býva vyhľadávanou destináciou našincov. Krajina, ktorá vábi už od čias svetovládneho Ríma, je obrovským lákadlom i v súčasnosti. Častým cieľom návštev na Apeninskom polostrove býva jadranské pobrežie v priestore od čarokrásnych Benátok po jeden z najmenších štátov na svete - San Marino.

02.06.2005 16:06 , aktualizované: 27.06.2005 11:30
debata

Je to oblasť severovýchodného Talianska, kde sa rozprestiera slávne Benátsko a južne od neho kraj Romagna, ktorý podľa viacerých geografov môžeme považovať za súčasť strednej časti krajiny. Tieto kraje mali svoj význam už okolo polovice prvého tisícročia pred n. l. v čase, keď na Apeninskom polostrove končila sláva Etruskov. Neskôr ich dominanciu v Itálii prevzal Rím. Pozornosti návštevníkov určite neujdú mestá týchto regiónov: Benátky, Verona, Ferra, Rimini a iné.

Vnímanie regiónu

Kraj Romagna pretína významná magistrála, ktorá sa tiahne od Milána cez Bolgonu až do Neapola. Ostatné diaľnice a komunikácie sú tiež vo veľmi dobrom stave, preto vás okrem možných zápch nič nezdržuje pri spoznávaní krajiny.

Samozrejme, že sa nevyhnete ani domácim gurmánskym špecialitám, či už ide o špagety alebo o pravú taliansku pizzu. Vynikajúce je víno. Popri francúzskom, gréckom patrí medzi najlepšie v Európe. Taktiež zmrzlina je v tejto oblasti lahodná.

Talianska riviéra

Talianska riviéra nestratila na svojom čare ani vtedy, keď ju prírodné živly v „spolupráci“ s neblahým počasím postihli najmä počas záplav v roku 2002. Neustále zrážky, povodne, ale aj nadmieru silný vietor akoby chceli vyvrátiť tradíciou zaužívané tvrdenia o slnečnej talianskej riviére.

Samozrejme, že neobídeme ani jej centrum – svetoznáme Rimini. Je to malebné na talianske pomery menšie mesto. V jeho katastri sa nachádza pozoruhodná pamätihodnosť – zachovaný most z čias antického Ríma. V letných mesiacoch je Rimini plné turistov, ktorí využívajú v okolí sa nachádzajúce pláže Jadranského mora. Ak vstúpite na ich rozohriaty piesok v čase vrcholiacej sezóny mesiacov júl a august, tak na verejných plážach to nie je vždy práve príjemný zážitok. Množstvo tiel a malá šanca nájsť voľné miesto vyvoláva pocit stiesnenosti. Voda je tu na rozdiel od jadranského pobrežia v Chorvátsku kalnejšia. Pozitívom sú vlnolamy, ktoré umožňujú príjemné večerné kúpanie i pri silnejšie vejúcom vetri.

Svojou exotikou osviežujúco pôsobia potulní predavači hodiniek a suvenírov, ktorí ponúkajú tovar oddychujúcim návštevníkom na pláži. Sú to väčšinou černosi oblečení aj v odeve s nádychom tradície Afriky, ktorí nenúteným spôsobom ponúkajú svoj tovar. Svojím vzhľadom aj správaním vyvolávajú pocit diaľavy čierneho kontinentu. Najlepšie je vychutnávať si ho koncom augusta a najmä v septembri, keď komorné prostredie končiacej sa sezóny a stále teplé more sú zárukou kvalitného oddychu.

debata chyba