Najspokojnejšie krajiny? Majú plné peňaženky, priateľských ľudí, dostatok lekárov... Ako obstálo Slovensko?

Šťastie je vysoko subjektívny, ťažko merateľný pocit, no správa o svetovom šťastí sa napriek tomu každoročne pokúša zoradiť štáty sveta podľa toho, akých spokojných obyvateľov majú. Nie je žiadnym prekvapením, že aj tento rok prvé priečky rebríčka obsadili severské krajiny, ktoré napriek svojmu drsnému podnebiu a rezervovanejším ľuďom poskytujú priaznivé podmienky na šťastný život. Krajina číslo 1, Fínsko, sa drží na prvom mieste už sedem rokov po sebe!

04.05.2024 06:00
debata

Zo správy, ktorú vydávajú spoločne Gallup, Oxford Wellbeing Research Centre, UN Sustainable Development Solutions Network a redakčná rada, je Fínsko opäť najšťastnejšou krajinou sveta. Národ, ktorý žije v chladnom počasí, na území, nad ktorým v zime tancuje polárna žiara a letné slnko môže svietiť celú noc, však našiel recept, ako vytvoriť správne sociálne podmienky pre šťastný život, píše CNN.

Tohtoročná správa po prvý raz samostatne hodnotí aj šťastie rôznych vekových skupín a z výsledkov je jasné, že „mladosť – radosť“ nemusí platiť. Naopak, spokojnosť mladých sa v niektorých oblastiach rapídne zhoršila.

Napríklad šťastie medzi mladými v Severnej Amerike tak prudko kleslo, že mladí ľudia sú teraz menej šťastní ako starí. Aj kvôli tomuto poklesu USA vypadli z top 20 rebríčka, stalo sa to po prvý raz od začiatku vydávania správy v roku 2012.

Ale USA a ďalšie krajiny klesli v rebríčku aj preto, že iné národy – najmä viaceré vo východnej Európe – zaznamenali nárast šťastia.

Polárna žiara: Svetlo tancujúce nad Fínskom
Video
Zdroj: TV Pravda

Čo sa hodnotí

Správa čerpá z údajov globálnych prieskumov od ľudí vo viac ako 140 krajinách. Krajiny sú zoradené podľa šťastia na základe ich priemerného životného hodnotenia za tri predchádzajúce roky, v tomto prípade 2021 až 2023.

Prieskum žiada každého účastníka, aby ohodnotil svoj život ako celok a zvážil, čo si cení. Správa sa zameriava na šesť kľúčových premenných, ktoré pomáhajú vysvetliť hodnotenie života: HDP na obyvateľa, sociálna podpora, priemerná dĺžka života v zdraví, sloboda, štedrosť a vnímanie korupcie.

Fínsko je dosť bohaté na všetky tieto veci: od plnej peňaženky, cez žičlivých a nápomocných ľudí, až po univerzálne distribuované zdravotné a vzdelávacie príležitosti. A Fínsko je navyše aj otvorené prisťahovalcom, s ktorými zdieľa svoje výhody.

Šťastných Fínov v rebríčku nasledujú spokojní Dáni, Islanďania, Švédi a Nóri.

Rauma vo Fínsku – drevo, stredovek a čipka

Jedno z najstarších fínskych prístavných miest je zapísané v zozname UNESCO.

Fotogaléria
Staré centrum mesta Rauma je zapísané v Zozname...
Rauma, jeden z najstarších prístavov vo Fínsku,...
+3Život v meste sa sústreďuje na námestí starého...

Prekvapenia

Vzhľadom na vojnu s Hamasom môže byť prekvapením, že Izrael zaujal 5. miesto, hoci krajina je v top 10 od roku 2022.

Autori správy však pripomínajú, že ich hodnotenie je založené na trojročnom priemere, ktorý často stlmí efekt aktuálnych udalostí.

Znepokojivé je, že prvej dvadsiatky vypadli Spojené štáty (č. 23) a Nemecko (č. 24). Udialo sa to čiastočne kvôli nárastu šťastia v iných krajinách — najmä v Česku (č. 18), Litve (č. 19) a Slovinsku (č. 21).

Kým Litva sa tento rok v celkovom zozname umiestnila na 19. mieste, medzi respondentmi do 30 rokov bola najšťastnejšou krajinou č. 1 v roku 2024. V prípade ľudí nad 60 rokov sa Litva umiestnila na 44. mieste.

Ak máte aktuálne informácie, fotografie či videá, ozvite sa nám. Posielajte ich na web@pravda.sk.

V Spojených štátoch a Kanade bolo skóre šťastia u ľudí mladších ako 30 rokov dramaticky nižšie ako u ľudí vo veku 60 rokov a starších. Medzi ľuďmi do 30 rokov sa USA umiestnili na 62. mieste, zatiaľ čo v prípade ľudí vo veku 60 rokov a starších to bolo č. 10. Kanada bola na 58. mieste medzi mladými a na 8. mieste medzi ľuďmi vo veku 60 a viac rokov.

Austrália a Nový Zéland, v menšej miere, tiež zaznamenali oveľa nižšie umiestnenie medzi mladými.

Nízke skóre medzi mladými v týchto krajinách nie je záležitosťou nižšieho vzdelania alebo nižšieho príjmu. Je to otázka nálady, mladí sledujú správy, ktoré ich robia nešťastnými.

Na konci zoznamu zostáva aj tento rok Afganistan, je krajinou s najnižším hodnotením šťastia na svete. Na chvoste rebríčka sa umiestnili aj Libanon, Lesotho, Sierra Leone a Kongo.

Ako je na tom Slovensko?

Slovensko sa umiestnilo na celkovom 45. mieste. Keby šlo len o mladých, sme na lepšom 38. mieste. Hodnotenie šťastia ľudí v strednom veku by nás vyšvihlo na 33. miesto, ale keby šlo len o spokojnosť starých obyvateľov, Slovensku by patrila až 60. priečka. Najspokojnejší sú teda u nás mladí, najmenej šťastní sú seniori.

20 najšťastnejších krajín sveta v roku 2024

  1. Fínsko
  2. Dánsko
  3. Island
  4. Švédsko
  5. Izrael
  6. Holandsko
  7. Nórsko
  8. Luxembursko
  9. Švajčiarsko
  10. Austrália
  11. Nový Zéland
  12. Kostarika
  13. Kuvajt
  14. Rakúsko
  15. Kanada
  16. Belgicko
  17. Írsko
  18. Česko
  19. Litva
  20. Spojené kráľovstvo
Rusko, Petrohrad, Čítajte viac Rusi to skúšajú ďalej: Napriek sankciám sú druhými najčastejšími ázijskými žiadateľmi o schengenské víza zima, sneh, mráz,  počasie, slnko, fotoaparát, fotenie, Čítajte viac 66 dní tmy: Ako sa vôbec dá prežiť mrazivá polárna noc? dovolenka, lietanie, letisko Čítajte viac Môžete odmietnuť váženie? Kontroverzné praktiky zavádza čoraz viac dopravcov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #šťastie