Aj na Slovensku je lacná dovolenka

Ľudia so štandardnými až nižšími príjmami dávajú prednosť približne týždňovým pobytom v ubytovacích zariadeniach strednej až nižšej kategórie a za dovolenku nechcú alebo nemôžu zaplatiť viac ako 5 až 8-tisíc korún pre štvorčlennú rodinu.

15.07.2005 09:24
debata

Druhú skupinu predstavujú osoby, ktoré strávia jednu dovolenku v niektorej prímorskej destinácii a pobyt v domácej krajine považujú za doplnkovú dovolenku. Na cenu dovolenkového pobytu pritom až taký dôraz nekladú a skôr si hľadajú pobyty cez cestovné kancelárie ako cez súkromné ponuky.

Pre ľudí, ktorí chcú na dovolenke ušetriť, sa vo väčšine prípadov oplatí vybrať si skôr dovolenku v podobe prenájmu chaty, ktorú ponúka majiteľ nie prostredníctvom cestovnej kancelárie. Do ceny, ktorú zaplatíte za pobyt, sa totiž nepremieta provízia, ktorú majiteľ musí odviesť sprostredkova­teľovi – teda cestovnej, prípadne realitnej kancelárii. Za noc v takejto chate zaplatí záujemca približne 200 Sk na osobu. Skôr ako si vyberiete a zaplatíte za dovolenku, informujte sa, čo všetko je zahrnuté v cene pobytu. Je rozdiel zaplatiť 300 Sk za noc na jednu osobu a dostať pritom napríklad raňajky a večeru, ako zaplatiť 300 Sk výlučne len za ubytovanie. Pokiaľ ide o výber ubytovacieho zariadenia, neraz je výhodnejšie ísť po vlastnej linke a hľadať v súkromných inzerátoch.

Cena sa, pravda, líši v závislosti od lokality a najmä atraktívnosti rostredia. V lete sa, samozrejme, najdrahšie prenajímajú rekreačné ariadenia v blízkosti kúpalísk a vodných plôch vhodných na letné porty. Majiteľ chaty v bezprostrednej blízkosti jazera však od vás môže pýtať aj dvojnásobok uvedenej sumy. Ak sa rozhodnete zaplatiť si dovolenku cez cestovnú kanceláriu, mali by ste rátať s tým, že noc v rekreačnom zariadení strednej kategórie vás vyjde vo väčšine prípadov okolo 300 Sk na osobu a noc. Cena však takisto závisí predovšetkým od atraktívnosti lokality.

Čo sa týka pobytu v hoteli, ide zvyčajne o finančne náročnejšie dovolenky. Ak nechcete do dovolenky investovať príliš veľa, a predsa chcete bývať v takomto ubytovacom zariadení, zamerajte sa na menšie, takzvané rodinné hotely. Majitelia takýchto objektov zvyknú ponúkať hosťom zaujímavé zľavy a pobyt tu vyjde štvorčlennú rodinu výrazne menej ako ubytovanie v klasickom hoteli. Za týždenný pobyt v hoteli tohto typu zaplatí štvorčlenná rodina okolo 5-tisíc korún.


Prehľad cien za ubytovacie kapacity

Vysoké Tatry
od 190 Sk/os/noc-sch
od 280 Sk/os/noc-ch
od 300 Sk/os/noc-h

Nízke Tatry
od 200 Sk/os/noc-sch
od 250 Sk/os/noc-ch
od 350 Sk/os/noc-h

Orava
od 120 Sk/os/noc-sch
od 180 Sk/os/noc-ch
od 240 Sk/os/noc-h

Slovenský raj
od 150 Sk/os/noc-sch
od 190 Sk/os/noc-ch
od 290 Sk os/noc-h

Liptov
od 160 Sk/os/noc-sch
od 200 Sk/os/noc-ch
od 300 Sk/os/noc-h

Veľká a Malá Fatra
od 180 Sk/os/noc-sch
od 210 Sk/os/noc-ch
od 300 Sk/os/noc-h

Senec
od 250 Sk/os/noc-sch
od 300 Sk/os/noc
od 300 Sk/os/noc-h

Piešťany
od 200 Sk/os/noc-sch
od 230 Sk/os/noc-ch
od 350 Sk/os/noc-h

Zdroj: ponuky cestovných kancelárií a súkromná inzercia, sch-súkromne prenajímaná chata, ch-chata prenajímaná cez cestovnú kanceláriu, h hotel, ide o objekty štandardnej kategórie

debata chyba