Mazda vstupuje do rely

Rally verzia Mazdy 3 MPS je pripravená bojovať o víťazstvo v Targa Tasmania.

14.04.2008 15:57
Mazda 3 MPS Rally Foto:
Mazda 3 MPS bude bojovať na tasmánskej rally.
debata

Už ôsmy ročník austrálskej rely súťaže Targa Tasmania sa bude konať v dňoch 15. až 20. apríla 2008. Celková dĺžka trate tento rok predstavuje 2000 kilometrov. Šéf oddelenia Mazda Motorsport Allan Horsley zostavil dve posádky, ktoré budú súťažiť v kategórii vozidiel s prednou poháňanou nápravou. V prvej z nich bude pilotom Alister McRae a druhé auto má na starosti Rick Bates.

Podľa pravidiel súťaže Targa Tasmania musia byť súťažné autá čo najviac sériové. To znamená, že v autách zostávajú pre rely nepotrebné veci ako audio systém, klimatizácia, elektrické ovládanie okien, čalúnenie či koberčeky. Z bezpečnostných dôvodov do interiéru pridali ochrannú klietku, športové sedadlá s 5-bodovými bezpečnostnými pásmi a hasiace prístroje. Nechýba ani výbava pre spolujazdca potrebná pre navigáciu.

Keďže ani technické úpravy, okrem doplnkového chladenia bŕzd, nie sú povolené, súťažná Mazda 3 MPS sa od tej sériovej veľmi nelíši. Pod jej kapotou teda pracuje známy turbodúchadlom prepĺňaný zážihový štvorvalec s priamym vstrekovaním benzínu. Z objemu 2,3 litra produkuje 191 kW (260 koní) a 380 Nm. Krútiaci moment je prenášaný na kolesá prednej nápravy prostredníctvom šesťstupňovej manuálnej prevodovky. O spomalenie 1403 kg vážiaceho súťažného auta sa starajú odvetrávané kotúče s priemerom 320 mm vpredu a 280 mm vzadu.

debata chyba
Články podľa značiek