Čln Blue FPT zvíťazil na súťaži Round Britain 2008

Blue FPT, čln spoločnosti FB Design, poháňaný tromi turbodieselovými motormi Fiat Powertrain Technologies, vyhral súťaž Round Britain 2008, ktorá je najväčšou súťažou motorových člnov na svete.

30.07.2008 17:32
Blue FPT Powerboat Foto:
Čln Blue FPT, spoločnosti FB Design je poháňaný tromi turbodieselovými motormi Fiat Powertrain Technologies.
debata

Tajomstvo úspechu spočívalo v technologickej dokonalosti a výkone motorov, v tom, že nevyskytli žiadne nedostatky motorov, ako aj v rovnomernosti každodenne dosahovaných výsledkov, ktoré pomohli talianskemu člnu a motorom prekonať všetkých 47 súťažných posádok.

Stály vzostup a dobrú pozícia v míľovej klasifikácii dosiahli vďaka spoľahlivosti turbodieselových motorov common rail N60–480 s výkonom po 480 koní.

Dôležitým faktom je tiež, že sériový výrobok dokázal na veľkej vzdialenosti poraziť aj konkurenčné súťažné motory. Bol to jasný a čistý úspech, čo dokazuje aj viac ako hodinový odstup od ďalších konkurentov.

Test na veľkú vzdialenosť prebehol v najdrsnejšom testovacom prostredí na 1400 míľ dlhej trati okolo Anglicka, vo vodách, ktoré celý svet pozná ako najťažšie zdolateľné prostredie, a ktoré motory FPT prekonali bez akýchkoľvek ťažkostí.

Pilot Pateras Vassilis, a Panos Tsikopoulos, technik Vasiliou Lefteris a navigátor Dag Pike vyhrali jednu z najdôležitejších svetových súťaží a spoločnosť Fiat Powertrain Technologies napísala ďalšiu dôležitú stránku v histórii súťaží motorových člnov.

debata chyba
Články podľa značiek