Rezervácia veľrýb naďalej existuje

Medzinárodná veľrybárska komisia počas konferencie v juhokórejskom meste Ulsan zamietla návrh Japonska na zrušenie rezervácie pre veľryby v južnom oceáne (na juhu Indického oceánu), čím uštedrila ďalší ťažký úder japonskému úsiliu o zrušenie desaťročia trvajúceho zákazu lovu veľrýb na komerčné účely.

23.06.2005 10:05
debata

Komisia (IWC), ktorá kontroluje globálny lov veľrýb, zamietla japonský návrh v pomere hlasov 30 ku 25. Dve krajiny sa zdržali hlasovania. Aby návrh prešiel, musel by získať trojštvrtinovú väčšinu.

 Už 21. júna 2005 IWC potvrdila zákaz lovu veľrýb na komerčné účely, čím zasadila rozhodujúcu ranu Japonsku a jeho spojencom, ktorí chceli o tejto otázke ešte ďalej rokovať. Veľrybárska komisia zakázala rybolov týchto morských cicavcov na komerčné účely už v roku 1986.

 Bolo to aj veľké víťazstvo pre environmentalistov, ktorí už roky bojujú za záchranu vzácneho živočíšneho druhu, ktorý je po stáročiach lovu na pokraji vyhynutia. 

 Ide o veľké víťazstvo aj pre cestovateľov v najmä v južnej časti Indického oceánu a v Pacifiku, kde na viacerých miestach turisti z celého sveta chodia obdivovať tieto majestátne morské cicavce. Známe sú výlety zamerané na pozorovanie veľrýb pri pobreží Nového Zélandu, ktorého sa potvrdenie pretrvania exis­tencie rezervácie  výrazne dotýka. Najmä na Novom Zélande s dvoma dominujúcimi ostrovmi (Južný a Severný) sa  môžu tešiť, že veľryby budú mať naďalej pokoj. Tak môžu profitovať z turistického ruchu pri ich obhliadke obrovských cicavcov s pa­luby výletnej lode alebo luxusnej jachty. Tieto obhliadky môžu napomôcť rozvoju ochrany veľrýb a zároveň spropagovať ich nesmierny význam pre ekosystém našej planéty. Výlety za veľrybami, ale nesmú prekročiť mieru únosnosti a nurišiť ich životný priestor.

 Zatiaľ čo v minulosti slúžila komisia k regulácii lovu veľrýb, tak teraz ochraňuje záujmy Austrálie, Nového Zélandu a ďalších štátov, ktoré s lovom veľrýb nesúhlasia.

Niekoľko základných údajov o veľrybách

- Existujú dve základné skupiny veľrýb: bezzubé veľryby, ktoré majú kostice – kosticovce – napr. vráskavce a zubaté veľryby(bezkos­ticovce) – ako napr. delfíny, vorvane a sviňuchy.

- Kosticovce majú namiesto zubov stovky kostíc podobných hrebeňu, ktoré sú vytvorené zo stvrdnutých vlasov. Tie tvoria sito, ktorým tieto veľryby filtrujú potravu (planktón) z vody.

- Väčšina veľkých veľrýb sa živí prevažne drobnými živočíchmi, ktoré sú podobné morským ráčikom a volajú sa kryl.

- Vráskavec obrovský je najväčší žijúci živočích na našej planéte. Bežne dosahuje dĺžku 25 metrov.

- Veľryby, podobne ako človek, majú srdce so štyrmi komorami.

Pozrite si foto v príspevku „Havajské ostrovy s plážou Vaikiki.“

 
debata chyba