WRC: Trofej si z Fínska odniesol Loeb!

Neste Oil Rally Finland, ako sa tohtoročná fínska časť seriálu Majstrovstiev sveta oficiálne nazýva, sa stala korisťou francúzskeho jazdca Sebastiena Loeba na vozidle Citroën C4 WRC. Vedúci muž priebežného poradia, Mikko Hirvonen na Forde Focus RS WRC sa tentoraz musel uspokojiť s druhou priečkou.

04.08.2008 19:17 , aktualizované: 19:30
WRC 2008 - Fínska rely Foto:
Sebastien Loeb získal vo Fínsku už svoje 42. víťazstvo.
debata

Fínska rely je známa nielen svojou náročnosťou, rýchlymi šotolinovými úsekmi vedúcimi cez les a nespočetnými skokmi dokonale preverujúcimi techniku aj samotných jazdcov, ale aj tým, že tu vyhrávajú domáci jazdci. Favoritom bol preto logicky Ford so svojimi dvoma fínskymi posádkami. Na fínske zlato si však brúsil zuby aj Loeb, ktorý nakoniec aj zvíťazil. Systémom štart – cieľ!

Svoje víťazné ťaženie začal už vo štvrtok večer, keď vyhral divácky atraktívnu rýchlostnú skúšku na štadióne. Druhý vo štvrtok skončil jeho tímový kolega Dani Sordo. V piatok čakalo na jazdcov desať rýchlostných skúšok, z ktorých deväť vyhral Loeb a jednu favorizovaný Hirvonen. Jeho tímový spoluhráč, Jari-Matti Latvala, nezvládol jeden z nespočetného množstva skokov a svoj Ford Focus poslal mimo trať.

Sobota sa niesla v znamení nemilosrdného súboja Loeba a Hirvonena. Obidvaja jazdili na doraz, Loeb si však bezchybnou „profesorskou“ jazdou vybojoval ďalšie štyri sekundy k dobru a tak štartoval z prvej pozície aj v nedeľu. Pred Hirvonenom mal v tej chvíli náskok viac ako 14 sekúnd.

Počas troch nedeľných rýchlostných skúšok sa už poradie nemenilo a tak sa v cieli mohol tešiť zo svojho 42. víťazstva Sebastien Loeb, pred Mikkom Hirvonenom a tretím Chrisom Atkinsonom so Subaru Impreza.

Výsledky Neste Oil Rally Finland (31.7 – 3.8.2008):
1. Sebastien Loeb – Citroën Total WRT C4 WRC
2. Mikko Hirvonen – BP Ford Focus RS WRC 07
3. Chris Atkinson – Subaru WRT Impreza WRC 2008
4. Dani Sordo – Citroen Total WRT C4 WRC
5. Henning Solberg – Stobart VK Ford Focus WRC 07

Priebežné poradie jazdcov MS:
1. Mikko Hirvonen – 67 b
2. Sebastien Loeb – 66 b
3. Chris Atkinson – 37 b
4. Dani Sordo – 35 b
5. Jari-Matti Latvala – 34 b

Priebežné poradie tímov MS:
1. BP Ford Abu Dhabi – 108 b
2. Citroën Total – 105 b
3. Subaru – 62 b
4. Stobart VK M-Sport – 45 b
5. Munchils – 19 b

debata chyba
Články podľa značiek