Mitsubishi Racing Lancer sa už testuje

Tím Repsol Mitsubishi Ralliart začal s testovaním nového súťažného špeciálu Racing Lancer. Novinkou je naftový motor pod jeho kapotou. Jeho presné technické údaje Mitsubishi zatiaľ tají, no cieľ je jasný – vyhrať na Dakare 2009. Prvé testy naftového špeciálu napĺňajú konštruktérov optimizmom.

25.08.2008 11:23
Mitsubishi Racing Lancer Foto:
Na prelome augusta a septembra 2008 prebehne testovanie v Maroku.
debata

Najnovší pretekársky špeciál tímu Repsol Mitsubishi Ralliart bude poháňaný novým prepĺňaným naftovým motorom, ktorý už prešiel krstom v špecifickej verzii modelu Pajero/Montero Evolution na Stredoeurópskej rally (prvé podujatie nového seriálu pretekov Dakar), na Rally Transiberico (druhé podujatie Svetového pohára FIA Cross Country Rally) a na Baja Espana (tretie podujatie Medzinárodného pohára FIA Cross Country Rally série Baja).

Tím tak v reálnych podmienkach získal potrebné údaje, ktoré by sa nepodarilo zhromaždiť len na základe klasického testovania vozidla. Hiroshi Masuoka (Japonsko) súťažil za volantom naftového špeciálu Pajero/Montero Evolution dvakrát a je potenciálom nového vozidla nadšený: „Táto dieselová verzia sa vďaka vysokému krútiacemu momentu v širšom rozsahu otáčok, úžasne ľahko ovláda,“ hovorí Masuoka. " Z hľadiska ovládateľnosti v ťažkom teréne, v zrýchlení pri výjazde zo zákrut a na dlhých rýchlych rovinkách je lepšia ako vozidlá poháňané benzínovým motorom. Pri správnom nastavení bude jednoznačne rýchlejšia".

Joan ‚Nani‘ Roma (Španielsko) sedel za volantom súťažného Pajero/Montero Evolution, v ktorom bola osadená vývojová verzia nového turbodiesela, počas Rally Transiberico. Pilot uviedol, že svoj štýl jazdy musel oproti benzínovej verzii prispôsobiť charakteristike krútiaceho momentu nového motora. Romovi sa na portugalskom podujatí podarilo zajazdiť najrýchlejšie časy v 3 etapách a v jednej chvíli dokonca viedol.

V rámci testovania a rozličných súťažných podujatí najazdil prototyp viac ako 8000 km. Konštruktéri túto skutočnosť využili pri vývoji novej geometrie náprav navrhnutej tak, aby si vedela poradiť s iným rozložením hmotnosti a charakteristikami krútiaceho momentu, súvisiacimi s novým motorom. Zároveň pracovali aj na novom usporiadaní motorového priestoru, cieľom ktorého je zabezpečiť lepšie chladenie pohonnej jednotky a prídavných zariadení.

V rámci prípravy na novú sériu Dakar 2009 tím prihlásil tri benzínové verzie Pajero/Montero Evolution do portugalskej PAX Rally, druhého podujatia novovytvoreného seriálu Dakar (utorok 9. septembra – nedeľa  14. septembra). V kokpitoch týchto vozidiel budú sedieť Stéphane Peterhansel (Francúzsko), Luc Alphand (Francúzsko) a Joan ‚Nani‘ Roma (Španielsko). Podujatie umožní tímu ďalej popracovať na zavesení náprav a pneumatikách, ktoré potom bude možné použiť aj v modeli Racing Lancer.

Samotný Racing Lancer bude na prelome augusta a septembra, ako aj v druhej polovici októbra, podrobený ďalšiemu testovaniu v Maroku. Jednotlivé testy budú trvať približne 2 týždne a predpokladá sa, že vozidlo v rámci každého z nich najazdí 4000 km. Po ukončení rozsiahleho vývojového programu sa Racing Lancer oficiálne predstaví na Rally Baja Portalegre/Por­tugal, šiestom podujatí Svetového pohára FIA v Cross Country Rally série Baja (štvrtok 30. októbra – nedeľa 2. novembra). Pilotom vozidla bude Stéphane Peterhansel.

debata chyba
Články podľa značiek