Porsche oslavuje svoje pretekárske triumfy

Nemecká automobilka Porsche je historicky najúspešnejšou značkou na dvanásťhodinovke v Sebringu. Už 18-te celkové víťazstvo sa rozhodla osláviť náležitým spôsobom a na tento floridský okruh priviezla modely, ktoré majú na tomto titule svoj neodškriepiteľný podiel.

21.03.2009 09:43
Porsche Foto:
Naposledy Porsche zvíťazilo v Sebringu s modelom RS Spyder.
debata

Titul najúspešnejšieho výrobcu automobilov pretekajúcich na týchto vytrvalostných pretekoch si Porsche zaslúžilo 18-timi celkovými víťazstvami a 65-timi víťazstvami vo svojej kategórii. Pri príležitosti osláv tohto úspechu priviezlo Porsche na okruh v Sebringu štyri autá, ktoré sa najväčšou mierou zaslúžili o získanie tohto titulu.

Porsche

Porsche 718 RS 60

Tento model získal pre stuttgartskú automobilku prvé celkové víťazstvo. Písal sa rok 1960 a za volantom vtedy sedel Nemec Hans Herrmann a Belgičan Olivier Gendebien. Porsche 718 RS 60 poháňal iba 1,6 litrový agregát s výkonom 117 kW (160 k), no jeho hlavnými devízami boli kompaktné rozmery a najmä nízka hmotnosť. Vďaka týmto konkurenčným výhodám dokázalo vyhrávať aj nad oveľa výkonnejšími, no ťažšími autami a vďaka tomu si získalo prezývku „Zabijak obrov“.

Porsche Foto: Porsche
Porsche Porsche

Porsche 935

Tento model bol azda najúspešnejším Porsche na dvanásťhodinovke v Sebringu. Dokázal vyhrávať nepretržite od roku 1978 až do roku 1984. Poháňal ho 2,85 litrový šesťvalec prepĺňaný turbodúchadlom, ktorý produkoval až 434 kW (590 k). Boli preteky, v ktorých si Porsche 935 dokázalo vytvoriť náskok až sedem kôl. Zaujímavosťou je, že každú z týchto mimoriadne úspešných siedmich sezón pilotoval Porsche 935 niekto iný.

Porsche Foto: Porsche
Porsche Porsche

Porsche 962

Úspešné Porsche 935 vystriedal na trati nový model 962. Prišiel s úplne novou koncepciou karosérie, no používal ten istý agregát. Vďaka niekoľkým úpravám sa však konštruktérom podarilo zvýšiť jeho výkon až na neuveriteľných 500 kW (680 k). S týmto modelom štyrikrát zvíťazila posádka, ktorú tvoril Američan A. J. Foyt a Francúz Bob Wollek.

**
Porsche Foto: Porsche
Porsche Porsche

**

Porsche RS Spyder

Tento model je držiteľom posledného osemnásteho celkového víťazstva tejto nemeckej automobilky. Titul získal minulého roku, čo bolo presne dvadsať rokov od posledného celkového víťazstva značky Porsche na tomto okruhu (model 962). Za volantom sa striedala trojica Timo Bernhard (DE), Romain Dumas (FR) a Emmanuel Collard (FR). Paradoxom je, že Porsche RS Spyder súťažilo v kategórii LMP2 a vďaka svojej spoľahlivosti a priaznivej spotrebe paliva dokázalo poraziť aj všetkých súperov v najvyššej triede LMP1. Porsche RS Spyder poháňa 3,4 litrový vidlicový osemvalec, ktorý produkuje 352 kW (478 k). To je o celých 147 kW (200 k) menej, ako dosahujú špeciály vrcholnej kategórie LMP1.

debata chyba
Články podľa značiek