Peugeot tento rok ovládol Le Mans

Po niekoľkoročnej nadvláde značky Audi tohto roku opäť úradoval Peugeot, keď s modelom 908 HDI obsadil prvé dve priečky vo vrcholnej kategórii LMP1. Najrýchlejšiemu Audi R15 TDI sa ušlo "až" tretie miesto, pričom bolo tesne nasledované Aston Martinom.

15.06.2009 18:12
Le Mans Foto:
Audi sa tento rok muselo uspokojiť s tretím miestom.
debata

Víťazným vozidlom sa stal už spomínaný Peugeot 908 HDI z tímu Peugeot Sport Total so štartovacím číslom 9. Za jeho volantom sa striedali Mark Gené, Alex Wurz a David Brabham. Víťazné auto malo priemernú rýchlosť 216,664 km/h a za 24 hodín stihlo odkrúžiť 382 kôl. Druhý Peugeot z rovnakého tímu strácal na víťaznú posádku iba jedno kolo. Auto s číslom 8 pilotovala výhradne francúzska posádka – Sebastien Bourdais, Stephane Sarrazin a Franck Montagny.

Peugeot 908 HDi Foto: worldcarfans.com
Peugeot 908 HDi Peugeot 908 HDi

Najrýchlejšie Audi R15 TDI so štartovacím číslom 1 stratilo na víťazný Peugeot 6 kôl. To postačilo na šieste miesto, za ktoré Audi vďačí pilotom Tomovi Kristensenovi, Allanovi McNishovi a Rinaldovi Capellovi. Za týmto Audi sa v tesnom závese držal Aston Martin s číslom 007. Išlo o vozidlo z tímu Charouz Racing a za jeho volantom sa striedali Jan Charouz, Tomáš Enge a Stefan Mucke. Tento Aston sa stal najvyššie umiestneným autom s benzínovým motorom. Na štvrté miesto mu stačila priemerná rýchlosť 211, 435 km/h.

Audi R15 TDI Foto: worldcarfans.com
Audi R15 TDI Audi R15 TDI

V kategórii LMP2 zvíťazilo Porsche RS Spyder z tímu Essex. Jazdci Casper Elgaard, Emmanuel Collard a Kristian Paulsen stihli odjazdiť 357 kôl a celkovo tak skončili na výbornom desiatom mieste. Porazili totiž aj niekoľko vozidiel vyššej kategórie LMP1.

Porsche RS Spyder Foto: worldcarfans.com
Porsche RS Spyder Porsche RS Spyder

Na 15-tom mieste už dorazilo víťazné vozidlo triedy GT1. Išlo o Corvette C6.R z tímu Corvette Racing. Za 24 hodín stihla víťazná Corvette odjazdiť 342 kôl. Druhé miesto v tejto kategórii obsadilo auto rovnakej značky a na tretej priečke sa umiestnil Aston Martin DBR9.

Ferrari F430 GT Foto: worldcarfans.com
Ferrari F430 GT Ferrari F430 GT

Kategórii GT2 dominovali vozy značky Ferrari. Modely F430 GT obsadili 9 miest z prvej desiatky vo svojej triede. Na piatom mieste skončil Spyker C8. Prvé Ferrari z tejto kategórie skončilo celkovo na 18-tom mieste.

debata chyba
Články podľa značiek