SUPERWINCH Trophy Team v Rumunsku zabojoval

Slováci sa na podujatí Transilvania Adventure Trophy 2009 v rumunskej Deve umiestnili v samom strede výsledkovej listiny. Dokázali to napriek tomu, že technika bola hneď od začiatku proti.

16.07.2009 15:04
Off road Foto:
Off road
debata

Prvý júlový víkend patril v Deve viac ako stovke extrémne upravených terénnych áut z pätnástich krajín Európy. Väčšina z nich je zaradená do kategórie „Extrem“, iba 26 posádok odštartuje v turistickej triede.

Slovenským farbám patrili štartovné čísla dvoch tímov, tj. štyroch áut, 34a – 34b a 36a – 36b, s posádkami Miroslav Koncoš/Erik Kormoš – Luboš Manica/Peter Šablatúra a Štefan Malák/Mikuláš Borovský – Stanislav Andraščík/Richard Špánik.

Off road Foto: TTS
Off road Off road

Rétorika organizátora posledných týždňov sa nezmenila ani počas úvodného brífingu. Každodenné výdatné lejaky predznamenali mimoriadne náročné podmienky, s množstvom blata a nesmierne šmykľavého podkladu. Nebezpečnou sa tak stala aj bežná chôdza a nie to pohyb dvojtonového auta. Výsledkom bolo nekonečné uväzovanie a istenie áut oboma navijakmi.

Off road Foto: TTS
Off road Off road

Zlaňovaniu v zjazdoch, uväzovaniu striech v náklonoch a nekonečnému navijakovaniu sa nevyhol nikto. Čím hlbšie v štartovom poli sa tím pohyboval, tým boli preňho podmienky náročnejšie. Štartovné poradie do jednotlivých etáp, dlhých 35 až 100 km, bolo dané priebežným poradím.

Off road Foto: TTS
Off road Off road

Slovákom sa bohužiaľ od samého začiatku nedarilo a obhajoba vlaňajšieho nečakaného piateho miesta celkovo sa pomaly stávala nereálnou. Trápila ich najmä technika. Hneď po štarte „odišiel“ jeden z diferenciálov Samuraia, následne prídavná prevodovka SamTrola, hlavná prevodovka na Jeepe a napokon sa odtrhli aj skrutky kolesa JimUazu a úchytu rozvodovky.

Off road Foto: TTS
Off road Off road

Neskoré štarty po niekoľkých hodinách servisu znamenajú následne dlhé hodiny v tom najťažšom teréne. Situáciu na dennej báze komplikovali aj silné podvečerné búrky.

Off road Foto: TTS
Off road Off road

Osemdesiat kilometrov v lese môže znamenať 30 hodín nepretržitej namáhavej práce. Napriek nesmiernej únave však našim posádkam nechýbala dobrá nálada, ktorá vyústila do vysokej morálky a bojovnosti. Aj vďaka nej sa obom slovenským tímom napokon po šiestich dňoch podarilo prísť do vytúženého cieľa Transilvania Adventure Trophy 2009. Trináste a šestnáste miesto síce nie je pre všetkých dostatočnou satisfakciou, no v daných podmienkach ostal cieľ nedostupný pre takmer polovicu štartujúcich.

Off road Foto: TTS
Off road Off road

Niekoľkým kotrmelcom sa nevyhla dokonca ani turistická kategória, jeden z najväčších favoritov na celkové prvenstvo skončil po odtrhnutom lane v hlbokej priepasti s totálne zdemolovaným autom. Našťastie i na počudovanie sa akcia zaobišla bez vážnejšieho úrazu.

Off road Foto: TTS
Off road Off road

Z prvenstva sa znovu tešili Maďari. Csaba Boros to po tretíkrát dokázal opäť s novým tímovým kolegom a bezpochyby sa tak zaryl hlboko do histórie podujatia, ktoré napísalo tohto roku svoj ôsmy diel.

debata chyba
Články podľa značiek