Miro Konôpka je opäť absolútnym Majstrom SR!

Slovenský automobilový pretekár Miro Konôpka po roku obhájil titul absolútneho Majstra Slovenskej republiky v pretekoch automobilov na okruhu.

22.09.2009 16:32
Saleen S7-R Foto:
Saleen S7-R
debata

Podarilo sa mu to po víkendových pretekoch v českom Brne na Jesennej cene Masarykovho okruhu, ktorá je pravidelne súčasťou slovenského šampionátu. V silnej konkurencii najmä českých tímov sa bolo na čo pozerať. V sobotu v trojhodinových vytrvalostných pretekoch to vyzeralo s tímom ARC Bratislava všelijako, len nie dobre. Posádka Miro Konôpka, Andrej Studenič a Matej Konôpka na staršom, ale spoľahlivom Porsche 911 GTR RS mala za úlohu dôjsť do cieľa a nazbierať tak nejaké body v súboji o titul v tejto kategórii so silnou posádkou Machánek-Rosina. Už v 3. kole však zhatil všetky plány úplne zbytočný kontakt s Lamborghini Jána Urbana, po ktorom zostal Miro Konôpka stáť v štrku. Podarilo sa mu dokrivkať do boxov s defektom pravého zadného kolesa a mechanici ARC Bratislava opäť dokázali svoje kvality, keď za 7 minút dokázali poškodené zavesenie opraviť.

Po ďalšej polhodine však Miro Konôpka opäť stál na trati: tentoraz za to mohol roztrhnutý klinový remeň. Maršáli dotiahli ranené Porsche do boxov, kde ho mechanici opäť dali do poriadku, no prijatie cudzej pomoci v podobe odtiahnutia bolo proti pravidlám, a tak mladší z Konôpkovcov po svojich prvých troch kolách dostal čiernu vlajku a z pretekov musel odstúpiť. Radosť tímu ARC Bratislava urobila aspoň posádka Ivan Weiss-Alena Savkaničová, ktorí v triede D4 do 2000 cm3 dominovali hodnoteniu slovenských tímov.

Miro Konôpka dokázal obhájiť titul absolútneho... Foto: ARC
Miro Konôpka Miro Konôpka dokázal obhájiť titul absolútneho Majstra SR.

V nedeľu boli na programe šprinty. Miro Konôpka štartoval so Saleenom S7 a vedel, že ak dôjde do cieľa, tak mu titul šampióna neunikne. Jeden z jeho veľkých súperov, Rudo Machánek, totiž pre poruchu motora neštartoval. V pretekoch sa diváci mohli dlho pozerať na súboj o 5. priečku v celkovom poradí v podaní dvoch čistokrvných Američanov: Konôpkov Saleen držal za sebou Corvette C5R Litovca Alexandra Talkanitsu jr. Miro Konôpka sa nakoniec rozhodol svojho súpera pred seba pustiť: „Viem, že on chcel veľmi pretekať, ale keď do mňa zo dva krát v zákrute ťukol, tak som sa rozhodol ho pustiť. Trochu mi odchádzali predné pneumatiky a nechcel som riskovať vypadnutie. Potreboval som body do slovenského šampionátu, predo mnou bol len Daniš na DTM, a to mi stačilo na zisk titulu absolútneho majstra. V týchto časoch, keď prichádzajú na okruhy mladí jazdci s novou technikou, je to každým rokom ťažšie. Možno aj preto, že starneme. Ale s touto sezónou môžem byť v konečnom dôsledku spokojný.“

Mirov syn Matej Konôpka štartoval v šprinte na Porsche 911 GT3 RS, no hneď po letmom štarte sa roztočil v hodinách. Šmyk vo vysokej rýchlosti našťastie zvládol, no nakoniec mu na klasifikáciu v cieli chýbalo jedno kolo.

Miro Konôpka zamieri o týždeň na rakúsky okruh Salzburgring, kde sa pokúsi obhájiť aj titul šampióna v seriáli FIA CEZ Trophy.

debata chyba
Články podľa značiek