St. Tropez nerozkvitá ani neumiera

Letoviská na Francúzskej riviére - Azúrovom pobreží (Cote d´Azur) patria k najvyhľadávanejším a najdrahším v Európe. Z jednej strany pokojné diaľavy Stredozemného mora, z druhej strany majestátne, ale niekedy príliš hlučné a príliš svetoznáme plážové centrá a prístavy.

24.06.2005 12:25 , aktualizované: 28.06.2005 07:25
debata

Všeobecne vychytené mestá ako Nice, Cannes, či St.Tropez a politicky samostatné  Monacké kniežatstvo často ťažia viac z tradične dobrých chýrov než z toho, s čím naozaj disponujú. Nehovoriac o tom, že v neďalekom Nice musela bohatým mecenášom  ustúpiť i letecká doprava. Pristávacie lietadlá si musia špeciálne nalietavať nad morom, aby „nehrmeli“ nad honosnými vilami miestnej smotánky. Ešte šťastie, že Nice zostali stále príťažlivým mestom.

V Cannes sa každoročne koná svetoznámy filmový festival plný hviezd v nádherných róbach. Väčšinu návštevníkov zaujíma práve on alebo aspoň Festivalový a kongresový palác, kde sa filmová sláva odohráva. Pritom je to skôr ultramoderný sklobetónový komplex, ktorému aj vďaka tomu prischla i medzi návštevníkmi zo Slovenska (viď diskusie na internete) trefná prezývka „bunker“.

St.Tropez je u nás známe najmä z francúzskej filmovej produkcie. Pre znalcov filmového umenia je to z diela Rogera Vadima „A boh stvoril ženu“ s vynikajúcou a krásnou Brigitte Bardot a potom najmä z filmov o žandárovi v hlavnej úlohe s nesmrteľným Luis de Funes. Podľa mnohých návštevníkov je len ,,kotviskom na vodnej ploche”, na ktorom zakotvilo neuveriteľné množstvo obrovských jácht francúzskych i svetových boháčov. V St. Tropez príliš vnímate lásku k peniazom, k najmodernejším jachtám, čo niekedy ako ku miestu, ktoré je opradené legendami o prekrásnej dovolenke na pohode nepridáva. Preto sa ani nemožno čudovať, že sa tu odohrával jeden z novších plážových, depresívnych televíznych seriálov francúzskej produkcie s rovnomenným názvom letoviska. Išlo o príbeh  komplikovaných ba až tragických vzťahov medzi mladými ľuďmi s vyššej spoločenskej triedy.

Luxusné jachty, pred ktorými sú zaparkované najdrahšie limuzíny skôr vypovedajú o snobstve, ako o príťažlivosti romantického letoviska. Veď väčšina „najhonosnejších“ návštevníkov St.Tropez chodí (ako káže zvyk „najväčších“) do tých správne vychytených zábavných podnikov a barov a my ostaní  obdivujeme alebo kritizujeme okolitú scenériu a zároveň ich pozorujeme. Niekedy cítite smútok, niekedy skôr radosť, že nemáte na to, aby ste do „zábavného klišé čo sa musí“ mohli vstúpiť.

St. Tropez  pôsobí v niektorých menej frekventovaných miestach ako zanedbané mestečko. Inde zase príliš upravené s vysokými palmami. Niekedy počas sezóny vás v St. Tropez roztrpčuje značné množstvá áut a húfy víkendových turistov. Veď ani veľké parkovacie plochy na periférii letoviska svojou kapacitou nestačia.

Napriek všetkým negatívam St. Tropez zostane vždy v duši každého návštevníka tým skutočne výnimočným a príťažlivým letoviskom z filmového plátna. Umocňuje to aj keď niekde schátralá (niekedy má aj tá svoje čaro), ale väčšinou príťažlivá stredomorská architektúra s vkusne zafarbenými budovami, ktoré umocňujú romantiku ulíc a prístavu. Množstvo krásnych žien ležiacich na pláži teší oči mužov ako niekedy mladé, zvodné a podľa kritikov elegantné policajtky jedného z filmov (Žandár a Žandárky) zo žandárskej epopeje s Louis de Funesom.

Aj medzi tými často negatívne opísanými jachtami nájdete také, ktoré robia dobré meno vkusu majiteľa a upozorňujú na jeho pozitívny vzťah k morským diaľavám. Netreba zabúdať ani na krásne malé lodičky a člny, aké poznáme z obrazu prístavu Van Gogha, ktoré napriek dravej súčasnosti nevymizli. Rovnako prostredie a neďaleké letoviská pridávajú na stále existujúcom čare oblasti s centrom v St. Tropez. Rovnako vinohrady v jeho okolí, nestratili nič zo svojej vidieckej príťažlivosti. Nezabudnime na miestne víno, ktoré je stále lahodné. Len sa vyhnite drahým podnikom, ale si nájdite útulnú krčmičku najmä na blízkom vidieku.

Napríklad neďaleké stredisko Le Lavandou je francúzsky sladké a pritom je len necelých 30km kilometrov vzdialené (južne) od centra v St.Tropez. Ide o letovisko, ktoré je nazvané po „vznešenej“ rastline, výrazne rozšírenej v tejto oblasti – levanduli. Vôňa levandule vás priam opantá a spolu s vôňou borovíc-pínií a iných ihličnanov vo vás vyvolá zvláštny od vonkajších starostí oslobodzujúci pocit. Aj u nás známa sušená levanduľa, určená do skríň na odpudzovanie zápachu je jedným z najcharakte­ristickejších spomienkových predmetov z Provensálska. Pobrežie, prístav v St. Tropez a fialové kvety levandule sú často námetom pouličných umelcov, ktorý vám ponúkajú svoje diela za niekoľko Euro.

Keď ste v St. Tropez musíte navštíviť vodné mesto Port-Grimaud, známe ako malé Benátky. Neďaleko St. Tropez sú tiež monumenty ako úžiny Verdon (nazývané aj Grand Canyon Európy), Castelet, Vodný Svet v Antibes a najväčší francúzsky prístav Marseille.

debata chyba