Miro Konôpka opäť jazdí na 24h Le Mans

Slovenský automobilový pretekár Miro Konôpka prepisuje históriu, v tomto roku je opäť medzi najlepšími pilotmi sveta na 24-hodinovke Le Mans.

10.06.2010 12:12
Miro Konôpka Foto:
Miro Konôpka
debata

Viacnásobný slovenský šampión bude v týchto legendárnych vytrvalostných pretekoch štartovať vo farbách špičkového nemeckého tímu Felbermayr Proton, ktorý dlhé roky používa vozidlá Porsche kategórie LMGT2. Za volantom toho s číslom 88 sa Miro Konôpka bude striedať v Horstom Felbermayrom seniorom a juniorom, teda otcom a synom, ktorí sú majiteľmi tohto úspešného tímu. Okrem tohto vozidla postavila stajňa do pretekov aj auto s číslom 77, v ktorom budú jazdiť Wolf Henzler a Marc Lieb z Nemecka a Richard Lietz s Rakúska.

Jazdci tímu Felbermayr Proton (Konôpka úplne... Foto: ARC
Miro Konôpka Jazdci tímu Felbermayr Proton (Konôpka úplne napravo). 

78. ročník najprestížnejších pretekov tejto planéty na 13,629 km okruhu La Sarthe vo francúzskom meste Le Mans prilákal na štartový rošt 165 špičkových jazdcov. Medzi nimi napríklad aj Brita Nigela Mansella, ktorý sa tak stal jubilejným 20. Majstrom sveta F1, ktorý odštartuje v Le Mans.
V triede LMGT2, v ktorej štartuje aj Miro Konôpka, sú okrem neho aj Formuly 1 známe mená ako Jean Alesi, Giancarlo Fisichella, Mika Salo, Jan Magnussen, Emmanuel Collard, Gianmaria Bruni, hviezdy WTCC Jörg Müller, Augusto Farfus, Andy Priaulx, Dirk Müller, Tom Coronel, či víťazi Porsche Supercupu Jeroen Bleekemolen a Richard Westbrook.

Vo voľnom tréningu i prvej kvalifikácii dominovali francúzske Peugeoty s kategórie LMP1, napokon zvíťazil Team Peugeot Total (č.3) s posádkou Bourdais/Lamy/Pa­genaud. V LMP2 bol podľa predpokladov najrýchlejší tím Strakka Racing (č.42) s trojicou Leventis/Watts/Ka­ne. V kategórii LMGT1 vyhral Aston Martin (č.52) tímu Young Driver s posádkou Enge/Nygaard/Kox, v LMGT2 zvíťazil tím Risi Competizione (č.82) s jazdeckou trojicou Melo/Bruni/Kaffer.

Porsche tímu Felbermayr Proton (č.77) bolo na 5.mieste. Tím Mira Konôpku s Porsche č.88 bol v triede LMGT2 16. priečke: „Zatiaľ som spokojný, našim cieľom je prísť bez problémov do cieľa a čakať na chyby favoritov. Vlani po dlhých rokoch nedokončilo v Le Mans ani jedno Porsche, naše auto č.88 by malo ísť na istotu. Pri výbere jazdcov stavila fabrika na skúsenosti a spoľahlivosť.“

Nočná prvá kvalifikácia však priniesla aj ťažšie chvíle. Horst Felbermayr senior v rýchlosti 286km/h v nájazde do zákruty Indianapolis dostal defekt a jeho porsche č. 88 sa zmenilo na neovládateľný projektil. Takého nehody sa končia horšie, no v tomto prípade vyviazol jazdec bez akýchkoľvek zranení a auto stihli mechanici do ďalšieho dňa opraviť.

debata chyba
Články podľa značiek