Volkswagen testuje nový Race Touareg pre Dakar

Volkswagen má opäť chuť na vytrvalostné súťaže. Tvrdo testuje Race Touareg tretej generácie.

24.08.2010 21:14 , aktualizované: 25.08.2010 03:20
Volkswagen Race Touareg Foto:
Volkswagen Race Touareg
debata

Ako sa však dalo čakať, žiadne technické podrobnosti automobilka neodhalila. Je to škoda, určite by bolo zaujímavé vedieť, čím všetkým vybavila naftový motor 2.5 TDI s dvojitým prepĺňaním, aby vydržal dlhodobé enormné zaťaženie počas tropických vytrvalostných súťaží. Známe sú len základné parametre v podobe maximálneho výkonu 221 kW (300 k) a maximálneho krútiaceho momentu 600 Nm. Sila motora sa prenáša na všetky štyri kolesá cez päťstupňovú sekvenčnú prevodovku spoločnosti ZF a trojlamelovú keramickú spojku toho istého výrobcu.

Pneumatiky BF Goodrich majú rozmery 235/85 R 16. Foto: Volkswagen
Volkswagen Race Touareg Pneumatiky BF Goodrich majú rozmery 235/85 R 16.

Volkswagen tvrdí, že nový Race Touareg sa aj na plytkom piesku dokáže z 0 na 100 km/h rozbehnúť za 6,1 s a jeho maximálna rýchlosť je obmedzená približne na 190 km/h. Vyššími rýchlosťami sa na rýchlych úsekoch vytrvalostných súťaží veľmi nejazdí.

Aby bol uspokojený aj marketing, karoséria nového auta nesie niekoľko poznávacích znamení charakteristických pre najnovší sériový Touareg. Na maske kevlarovej karosérie ukrývajúcej oceľový rám tak diváci vytrvalostných súťaží uvidia svetlomety pripomínajúce sériové autá. Zachované ostali aj denné LED svetlomety.

Kedysi to mali jazdci s orientáciou v púšti... Foto: Volkswagen
Volkswagen Race Touareg Kedysi to mali jazdci s orientáciou v púšti naozaj ťažšie.

Nové auto v súčasnosti prechádza tvrdými testami, aby bolo koncom roka pripravené na štart ďalšieho ročníka legendárneho „Dakaru“, kde chce Volkswagen obhájiť svoje víťazstvá z rokov 2009 a 2010. Továrenský tím budú pravdepodobne reprezentovať štyri posádky, za jeho volantom by nemal opäť chýbať ani Carlos Sainz.

debata chyba
Články podľa značiek