Mallorka je ostrovom oddychu a zábavy

Takto sa dá stručne opísať najväčší ostrov (3618km štvorcových) Baleár v západnom Stredomorí, asi 150 km od katalánskej Barcelony na španielskej pevnine. Neďaleký ostrov Ibiza je od Mallorky vzdialený iba 81 km.

23.06.2005 12:36
debata

Nielen pláže tvoria prírodný kolorit ostrovnej krajiny. Je to aj strmé skalnaté pobrežie najmä na severe ostrova. Viac ako 1000 m vysoké horské masívy, ktoré sa pozvoľne zvažujú do úrodných rovín plných mandľovníkov, olivovníkov a stromov svätojánskeho chlebíka. Pobrežie ostrova má dĺžku 555km. Okrem toho tu môžete vidieť veľké lány obilia, ktoré dozrieva už na prelome mája a júna. Prírodná rozmanitosť tvorí mnohotvárny ráz krajiny so šedožltým až pieskovým farebným nádychom.

Mallorka už niekoľko desaťročí patrí k najnavštevo­vanejším miestam Stredomoria. Je tomu vďaka príjemným klimatickým podmienkam. Ostrov má subtropické stredomorské podnebie. Najpríjemnejšie obdobie na dovolenku je od záveru mája do októbra, vtedy je flóra ostrova najrozmanitejšia a vyhriate more umožňuje vychutnávať plážové radovánky.

Hlavným mestom ostrova je Palma de Mallorka. Žije v ňom približne 350 000 ľudí, čo je polovica zo stálych obyvateľov ostrova. Palma je rušné centrum zábavy a kultúry. Je miestom správy celých Baleár a svoju rezidenciu tu má aj španielsky kráľ Juan Carlos. Palma a jej širšie okolie nie je vhodná pre ľudí, ktorý chcú prežiť pokojnú rodinnú dovolenku pri mori. Okrem rušného mestského života plného diskoték, ho narúša intenzívna letecká doprava, keď každých 53 sekúnd štartuje alebo pristáva lietadlo.

Pokojnú dovolenku pri pláži môžete zažiť v romantických zálivoch najmä na východe a severovýchode ostrova. Neďaleko odtiaľto sa nachádza Manacor, druhé najväčšie mesto Mallorky. Má približne 35 000 obyvateľov a je na európske pomery známe viacerými výnimočnosťami. Predovšetkým je to svetoznáma výroba nepravých perál. Ďalej sú to úspechy v nábytkárstve. V súčasnosti však toto mesto asi najviac preslávil španielsky tenista Nadal, posledný víťaz turnaja Roland Garros v Paríži. Medzi Palmou a Manacorom je na ostrove vybudovaná železnica.

Na ostrove sa nachádza viacero ďalších prírodných zaujímavostí. Impozantný vládcom Mallorky je pohorie Serrade Traumuntana na severozápade ostrova. Počas celého leta zadržiava mraky, preto na plážach môžete prežiť príjemnú dažďom nerušenú dovolenku. Ďalej je to výrazne reliéfny terén a pobrežie aj s mysom na polostrove Formentor na severe Mallorky s nádhernou stredomorskou scenériou. Pod viac, ako 80 percent povrchu ostrova sa nachádzajú nenapodobiteľné jaskynné priestory väčšinou zaliate slanou alebo sladkou vodou. Nemožno obísť ani vnútrozemie ostrova, kde spoznáte kultúru, kuchyňu a zvyky miestnych domorodcov. Nikde inde nechutia mallorské jedlá lepšie ako v cellers, miestnych reštauráciách, ktoré vznikli z niekdajších sedliackych vínnych pivníc. V týchto príjemne vychladených priestoroch si hostia vychutnajú pravú mallorskú kuchyňu s korenenými jedlami a červeným alebo bielym vínom. Pred hlavným jedlom si Mallorčania často ako aperitív doprajú pohárik paly, tmavého bylinkového likéru.

A to všetko dopĺňajú impozantné historické pamiatky s typickými vežovitými stavbami veterných mlynov a studní na ťahanie vody. Na Mallorke môžete prežiť nádhernú takmer exotickú dovolenku. Jedine čo vám ju môže trošku znepríjemniť, sú drahé taxíky. Kúpychtiví si zase prídu na svoje. Najmä v Palme sa dá aj za prijateľné (porovnateľné alebo menšie ako na Slovensku) ceny kúpiť, či už tradičná a známa vkusná obuv alebo oblečenie.

debata chyba