ARC Bratislava vyhral preteky 200 kôl Dakaru 2010

Slovenský tím ARC Bratislava sa zapísal do histórie ako víťaz pretekov 200 kôl Dakaru 2010. Exotické preteky na senegalskom vyhral.

16.12.2010 12:14
ARC Bratislava Foto:
ARC Bratislava
debata

Šesťhodinová dráma sa napokon skončila šťastne. Po štarte z pole position sa slovenský tím posádky Miro Konôpka/Mauro Casadei/Stefano Crotti dlho držal na čele pred belgickým porsche s číslom 19, no Marc de Siebenthal zo Švajčiarska napokon získal vedenie a zvyšoval náskok. Ich Porsche však v náročných podmienkach začalo mať problémy s motorom a k slovu sa dostali aj miestne hasičské zložky, keď pri zastávkach v boxe olej kvapkajúci na horúci výfuk začal horieť. Žlté Porsche 996 GT3 RSR sa tak dostalo späť do čela s náskokom zhruba dvoch minút na domáci Team Senegal s miestnym hviezdnym pilotom Nagym Kabazom.

Radosť slovenského tímu bola oprávnená. Foto: ARC Bratislava
ARC Bratislava Radosť slovenského tímu bola oprávnená.

Krásny súboj Maura Casadeia práve s Kabazom dvíhal divákov zo sedadiel, v poslednej šikane sa odohralo niekoľko predbiehacích manévrov. Slovenské Porsche malo vyšší výkon, no na krátkych rovinkách to bolo len málo platné, Kabazovo pohárové porsche bolo ľahšie a tak sa tento skúsený Senegalčan niekoľkokrát pokúsil tvrdo zaútočiť. Napokon sa cez Taliana Casadeia v službách ARC Bratislava dostal za cenu kontaktu, čo nás stálo asi 20 sekúnd. Po výmene si za volant Porsche s číslom 34 sadol opäť Miro Konôpka a postupne sa dostal až za zadné krídlo senegalského porsche. Po ďalšom peknom súboji sa dostal pred neho a hneď mu ušiel. V cieli po 180 kolách z toho bol viac ako minútový náskok.

Konečné poriadie
Pozícia Tím Jazdci Počet kôl
1. 34 ARC Bratislava M.Konôpka/M. Casadei/S.Crotti 180 kôl
2. 11 Team Senegal N. Kabaz/K.Rahal 180 kôl +1:56,304
3. 19 Team de Guyet de Ville G.de Ville/B.Chapu­is/M.Siebenthal 177 kôl

Miro Konôpka po vystúpení z auta nezabudol poďakovať mechanikom: „Bez dobre pripraveného auta by sme v tejto horúčave a celkovo náročných podmienkach nemohli pomýšľať na dobrý výsledok. Prišli sme do neznámeho prostredia, mali sme málo času na spoznanie okruhu, no napokon sme to zvládli. Som šťastný, že môj tím sa dokázal presadiť aj v tejto konkurencii, pretože dnes sa už všade na svete jazdí rýchlo a kvalitne. Našli sme tu príjemných ľudí zapálených pre motoršport. Radi sa sem niekedy vrátime. Víťazne sme zakončili rok 2010, hneď v januári začíname na 24-hodinovke v Dubaji.“

debata chyba
Články podľa značiek