Ženeva 2004: Opel Tigra TwinTop

Nová russelheimská šelma postavená na báze Opelu Corsa nadväzuje na tradíciu svojej predchodkyne, no má oveľa vyššie ambície. Prívlastok TwinTop totiž prezrádza, že okrem milovníkov kompaktných kupé by mala pritiahnuť aj vyznávačov kabrioletov a roadsterov.

09.03.2004 11:53
debata

Podľa vzoru francúzskeho Peugeota 206 CC sa už aj Tigra môže pochváliť oceľovou skladacou strechou, ktorú pre Opel vyvinula renomovaná francúzska spoločnosť Heuliez. Na premenu vozidla na kabriolet stačí jediný povel tlačidlom. O všetko ostatné sa postará elektrohydraulický mechanizmus. Sympatické je, že dvojčlennej posádke ponúka okrem pôvabu jazdy bez strechy aj slušné úžitkové vlastnosti. Pri zloženej streche je objem batožinového priestoru 250 litrov, no k nim treba pripočítať ďalších sedemdesiat za zadnými sedadlami. To už konkuruje nižšej strednej triede. A pri vysunutej streche sa Tigra TwinTop stáva doslova úžitkovým rekordérom. Naložíte do nej 510 litrov batožín.

Poháňať ju budú dva benzínové štvorvalce. Zaujímavý je najmä menší z nich 1,4 Twinport Ecotec (66 kW) s variabilným sacím potrubím, ktorý možno kombinovať s robotizovanou prevodovkou Easytronic. Silnejší motor 1,8 Ecotec (92 kW) je implantovaný priamo z Corsy GSI. Presné dynamické parametre zatiaľ Opel neprezradil. Prví záujemcovia si totiž novú Tigru budú môcť kúpiť najskôr začiatkom leta, aj keď vďaka pevnej streche nie je zďaleka len sezónnou záležitosťou.

Že russelheimská automobilka trafila do priamo do čierneho, dokladuje zisk titulu Cabriolet of the Year 2004, ktorým Tigru ovenčili práve v Ženeve. Pre Opel je to už druhé víťazstvo. Prvýkrát bodoval v roku 2000 s puristickým roadsterom Speedster.

debata chyba
Články podľa značiek