Volkswagen šetrí, prepustí 5-tisíc ľudí

Nemecká automobilka Volkswagen prepustí do konca budúceho roku približne 5-tisíc ľudí, to je 3,5 percenta zamestnancov. Z uvedeného počtu pripadá na Nemecko 2000 až 2500 ľudí. Spoločnosť chce rušiť miesta mimo výroby automobilov a neprijímať nových zamestnancov na miesta tých, čo odchádzajú.

10.03.2004 06:56 , aktualizované: 07:49
debata

Úsporný program má pomôcť firme ušetriť na nákladoch asi dve miliardy euro. Dôvodom k úsporám je je vlaňajší pokles čistého zisku spoločnosti o 58 percent, uviedol Volkswagen.

Podľa hovorcu Škody Auto Jaroslava Černého zníženie počtu pracovných miest mladoboleslavskú automobilku nepostihne. Prepúšťanie sa má týkať najmä nepriameho personálu, dodávateľov a ďalších firiem, povedal hovorca. Škoda Auto vlani zamestnávala 22798 tisíc ľudí, o takmer 700 menej ako v roku 2002.

Zisk Volkswagenu klesol najmä kvôli ostrej konkurencii v Severnej Amerike a kvôli slabému kurzu dolára. Oba tieto faktory firme znížili zisk a ziskové marže. Čistá zisk tak klesol na 1,1 miliardy euro v roku 2003 oproti 2,6 miliardy euro v roku 2002.

Ani začiatok roku nemá Volswagen príliš optimistický. V prvých dvoch mesiacoch sa síce zvýšil trhový podiel firmy, ale výsledok za prvý štvrťrok bude horší ako v rovnakom období minulého roku. Volkswagen varoval, že jeho tohtoročný plán – prekonať vlaňajší prevádzkový zisk – je príliš ambiciózny.

debata chyba
Články podľa značiek