Autosalón Ženeva: Viac muziky za viac peňazí

Snaha prilákať zákazníkov novou atraktívnou ponukou a definitívne skoncovať s recesiou na trhoch v západnej Európe mala byť ústredným motívom 74. ročníka ženevského autosalónu. Ani minulý rok totiž nepriniesol automobilkám na starom kontinente dlho očakávaný obrat v predaji osobných automobilov. TÉMA: Autosalón Ženeva 2004

10.03.2004 07:21 , aktualizované: 07:41
debata

Recesia nie je síce taká vážna ako v prvej polovici deväťdesiatych rokov, no už tretí rok po sebe registruje západná Európa mierny pokles a stagnáciu odbytu. Vlani spotrebovali trhy EÚ opäť o pol milióna automobilov menej. Najviac to pocítil nemecký Volkswagen a taliansky Fiat. Menej automobilov ako v roku 2002 predal aj francúzsky koncern PSA a jeho divízia Peugeot.

Celkový pokles odbytu však nezasiahol všetkých európskych producentov. Darí sa napríklad BMW a Renaultu. Recesiu priam bravúrne obchádzajú japonské a kórejské značky. Už tretí rok po sebe zaznamenali v Európe mierny nárast predaja. Skutočným prekvapením je však Kia, ktorá vlani zvýšila európsky odbyt o 63 percent.

V Ženeve preto očakávali mohutnú európsku ofenzívu. No výsledok bol viac ako rozpačitý. Na neutrálnom švajčiarskom území predstavili európske automobilky len približne dvadsať sériových svetových premiér, z ktorých bola väčšina faceliftov alebo automobilov z menšinových segmentov, ako kabrioletov, prémiových modelov či minivanov. Kľúčové autá typu Volkswagen Golf či Opel Astra dominovali na stánkoch už pred polrokom vo Frankfurte nad Mohanom. Nový Passat sa očakáva až na jeseň v Paríži, rovnako ako Citroen C4 a minivan od Renaultu na báze Clia, ktoré sa predstavili zatiaľ len ako štúdie. O to väčší priestor ostal českej automobilke Škoda, ktorá po prvý raz pred zrakmi verejnosti strhla plachtu z novej Octavie.

TÉMA: Autosalón Ženeva 2004
Škoda Octavia / Mercedes-Benz CLS / Opel Tigra TwinTop

Mini Convertible / Peugeot 407 / Citroen C4 / Renault Modus
Alfa Romeo 156 Crosswagon / Fiat Multipla / Lancia Musa
Lamborghini Murciélago Roadster / Ferrari Scaglietti
Volvo V50 / Aston Martin DB9 Volante / FOTOGALÉRIA – ďalšie modely

debata chyba
Články podľa značiek