Tretina rakúskych vodičov nevie dobre predpisy

Tretina rakúskych vodičov dostatočne neovláda predpisy, ani správny postup, keď sa pri riadení dostanú do kritickej situácie. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnil motoristický klub ÖAMTC a rakúsky rozhlas.

10.03.2004 09:15
debata

Samotní vodiči sa však podceňujú, keď až polovica opýtaných by si podľa vlastného odhadu teraz netrúfla absolvovať testy. Pritom 64 percent z 1000 respondentov správne zodpovedalo položené otázky.

Prieskum odhalil niektoré medzery v znalostiach vodičov. Napríklad len 34 percent opýtaných dokázalo správne popísať spôsob chovania v prípade šmyku vozidla.

„Kto riadi často, má viac sebadôvery a viac si dôveruje, že by zvládol skúšku,“ konštatoval klub. Motoristi sa obávajú najmä teoretických testov. Z výsledkov vyplýva, že ženy majú oveľa lepšiu znalosť dopravných predpisov, než sami priznávajú.

Každý štvrtý vodič minimálne raz za mesiac zažije za volantom nebezpečnú situáciu. Najväčšie obavy majú z bezohľadných kolegov, zlých poveternostných podmienok a priveľmi sa ponáhľajúcich vodičov.

Dopravní experti po vyhodnotení tohto prieskumu navrhli, aby autoškoly zamerali väčšiu pozornosť na praktickú časť riadenia vozidla.

debata chyba
Články podľa značiek