Cena za pôdu pre Kiu je nízka, tvrdia vlastníci

Niektorí vlastníci pozemkov v lokalite, kde má automobilka Kia postaviť svoj závod, nesúhlasia so znalecky stanovenou cenou a požadujú viac. Súkromne hospodáriaci roľník Blažej Šeliga z Tepličky nad Váhom sa dostal do slovnej potýčky s ministrom hospodárstva Pavlom Ruskom.

17.03.2004 17:21 , aktualizované: 17:22
debata

Po tom, ako si šéf Hyundai Mong Koo Chung prezrel lokalitu, začal Šeliga Ruskovi vyčítať „smiešnu výkupnú cenu“ za pozemky. „Ponúkajú nám 90 korún za meter, to je skoro zadarmo. Veď viac zaplatím za dve hodiny na parkovisku v Žiline,“ vyhlásil rozčúlený roľník.

„Povedzte, že nedáte, a pôjdu do Poľska. Stratíte na tom, že tu vaše deti budú mať prácu? Môžete sebčiť naďalej a ľudia sa vám poďakujú,“ reagoval Rusko. Dodal, že vlastníci pozemkov, čo chcú na investícii rýchlo zbohatnúť, ju môžu celú ohroziť. Blažej Šeliga požaduje za meter štvorcový minimálne 350 korún. Argumentuje tým, že obyvateľov Mojšovej Lúčky, ktorú zatopilo vodné dielo Žilina, štát údajne odškodnil za meter štvorcový sumou 350 korún.

V lokalite určenej na výstavbu automobilky je identifikovaných sedemtisíc parciel s 12-tisíc majiteľmi. Žilinský primátor Ján Slota uviedol, že výkup týchto pozemkov by sa mal začať od budúceho týždňa, realizovať ho bude spoločnosť Žilina Invest. Trhová cena pozemkov je určená na zhruba 95 korún za meter štvorcový.

debata chyba
Články podľa značiek