Ľudia z Hyundai si cenia slovenskú pracovitosť

Prvoradým kritériom, ktoré automobilka Hyundai/Kia zohľadňovala pri výbere lokality pre svoj európsky závod, bola kvalita pracovnej sily. Na utorkovej prehliadke lokality pri Žiline určenej na výstavbu závodu to uviedol Chung Mong Koo, najvyšší predstaviteľ kórejskej automobilovej spoločnosti Hyundai Motor Corp.

17.03.2004 17:50 , aktualizované: 17:52
debata

"Slovenská povaha je usilovná a pracovitá, ľudia sú milí a sú nároční na prácu. Keď tu investujeme, prinesie to skvelý výsledok pre nás aj pre Slovensko,“ povedal Chung. Dodal, že pre podnik je dôležitá aj ekonomická transparentnosť.

Podľa stratégie vybudovania žilinského závodu, ktorú počas prehliadky prezentovali predstavitelia automobilky, sa prvý stavebný výkop uskutoční 7. apríla. Do konca októbra by mala byť vypracovaná potrebná dokumentácia. Dokončenie budovy závodu je naplánované na koniec septembra 2005, od mája do decembra 2006 by mal byť závod v skúšobnej prevádzke.

Závod bude mať rozlohu 166 hektárov, z toho budovy zaberú 23 hektárov. Ročne bude vyrábať okolo 300 tis. vozidiel, pričom v závode bude možné vyrábať zároveň tri typy áut. Priamo v závode bude zamestnaných 2 811 ľudí. Predstavitelia Kia zdôraznili, že pôjde o ekologickú výrobu. Celková investícia sa odhaduje na 1,2 mld. eur.

V lokalite určenej na výstavbu závodu je identifikovaných sedemtisíc parciel s 12-tisíc majiteľmi. Ako uviedol žilinský primátor Ján Slota výkup týchto pozemkov by sa mal začať od budúceho týždňa, realizovať ho bude spoločnosť Žilina Invest. Trhová cena pozemkov je určená na zhruba 95 Sk za meter štvorcový.

Slota výstavbu automobilky považuje za najväčšiu investíciu, aká sa na Slovensku realizovala od roku 1989. "Ak sme dokázali presvedčiť Kórejcov, znamená to, že aj podľa nich máme pred sebou skvelú ekonomickú budúcnosť,“ uviedol minister hospodárstva SR Pavol Rusko. Dodal, že Slováci by si mali viac veriť, ako nám veria ostatní.

debata chyba
Články podľa značiek