Rakúšania sa sťažujú na drahý benzín

Čerpanie benzínu je takmer vo všetkých susedných štátoch Rakúska, ktoré v máji vstúpia do Európskej únie, lacnejšie ako v Rakúsku, uviedol rakúsky denník Der Standard. Porovnanie čistých cien benzínu ďalej ukázalo, že benzín v Rakúsku je drahý aj v porovnaní s ostatnými krajinami únie.

19.03.2004 17:20 , aktualizované: 17:30
debata

Kriticky sa k tomu vo štvrtok vyjadril Klub motoristov ÖAMTC, ktorý žiadal zníženie cien pre všetky druhy benzínu o 2,5 centu za liter. Podľa Der Standard vidí celú vec úplne inak Dopravný klub Rakúska (VCÖ), ktorý požaduje zvýšenie dane z minerálnych olejov pre naftu.

„V Českej republike a Slovinsku sú ceny pohonných látok podstatne priaznivejšie ako v Rakúsku. Rozdiel pri benzíne Super sa pohybuje do 17 % a pri nafte sú ceny v ČR a Slovinsku priaznivejšie o 9 %,“ povedala v televíznom vysielaní expertka pre dopravu ÖAMTC Elisabeth Brugger-Brandauová. Ako ďalej uviedol Der Standard, na Slovensku je benzín Super oproti Rakúsku lacnejší o 6 %, avšak cena nafty je o 4 % vyššia ako na rakúskych čerpacích staniciach.

Jedine v Maďarsku je benzín drahší ako v Rakúsku. Východní susedia Rakúska platia za liter benzínu Super priemerne 0,915 euro, priemerná cena v Rakúsku sa podľa prepočtov ÖAMTC pohybuje na úrovni 0,903 euro. Liter nafty v Maďarsku stojí 0,819 euro, v Rakúsku zaplatí vodič 0,761 euro, čo je o 8 % menej.

Podľa ÖAMTC v Rakúsku sa platí za liter benzínu o 2,7 centu viac ako je priemer v pätnástich krajín EÚ a liter nafty je na rakúskych čerpacích staniciach drahší o 2,3 centu. Čistá cena nafty je pritom vyššia len v Taliansku. „Čisté ceny musia v zmysle dohody medzi priemyslom minerálnych olejov a rakúskym ministerstvom priemyslu konečne klesnúť na úroveň EÚ. To znamená pri všetkých pohonných látkach cenovú redukciu o 2,5 centu,“ povedala Bruger-Brandauová.

Podľa VCÖ je nafta v Rakúsku ešte veľmi lacná. Klub požaduje pre naftu rovnakú výšku dane z minerálnych olejov ako pre benzín, pretože nízke zdanenie podľa VCÖ podporuje nárast nákladnej dopravy. „Je nepochopiteľné, že daň z minerálnych olejov na naftu je o 10 centov nižšia ako pre benzín,“ skonštatoval Wolfgang Rauh z výskumného inštitútu VCÖ.

debata chyba
Články podľa značiek