Rusko: Peniaze pre Kiu sa vrátia za pár rokov

Prínos závodu Kia Motors v Žiline pre slovenské hospodárstvo dosiahne podľa ministra hospodárstva Pavla Ruska do roku 2010 9,224 mld. Sk.

22.03.2004 13:38 , aktualizované: 13:39
debata

Minister to zdôvodnil metodikou efektového čísla, ktorú vypracoval rezort hospodárstva. Ako ďalej uviedol, verejné výdavky spojené s výstavbou závodu Kia Motors pri Žiline, ktoré sú predbežne stanovené na 8,8 mld. Sk, sa tým pádom aj pri najkonzervatív­nejšom odhade vrátia do štyroch rokov od spustenia výroby.

„Osobne som presvedčený, že sa vrátia už do dvoch rokov,“ dodal Rusko. Z celkovej sumy 8,8 mld. Sk bude podľa ministra hospodárstva priamy grant investorovi tvoriť približne 4 až 5 mld. Sk

Časť verejných výdavkov sa vráti už skôr, a to najmä prostredníctvom dane z pridanej hodnoty. Pri výpočtoch efektového čísla investície Kia Motors podľa šéfa rezortu hospodárstva nezohľadňovali následnú tvorbu pracovných miest u subdodávateľov.

„Kia vyhlásila, že chce 70 % komponentov zabezpečiť od slovenských výrobcov, takže tu môže vzniknúť viac ako 10 tis. ďalších pracovných miest,“ uviedol a dodal, že rezort hospodárstva sa bude snažiť výrobcov komponentov dostať do Nitrianskeho, Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja. Ďalší prínos pre verejné zdroje bude aj DPH odvedená z platieb spojených s investíciou juhokórejskej automobilky, ktorá preinvestuje približne 40 mld. Sk. „Veľká časť z tejto investície bude spojená s platbami podliehajúcimi DPH,“ dodal Rusko.

Juhokórejský investor dostane pozemky za 1 Sk

S výkupom pozemkov pre automobilku by sa malo začať v dohľadnej dobe. Rezort hospodárstva už založil spoločnosť Gov Invest I, ktorá bude zabezpečovať prípravu pozemkov pre Kia Motors, ako aj Gov Invest II, ktorá zabezpečí prípravu pre Hyundai Mobis. Výkup pozemkov, ktoré po dokončení prípravy pozemkov za 1 Sk odkúpi juhokórejský investor, bude na základe mandátnej zmluvy vykonávať aj spoločnosť Žilina Invest, ktorá za to dostane províziu. „Niekto to pre nás musel urobiť, takže nech majú radšej províziu obce a mestá, ktoré sú vlastníkmi Žilina Investu,“ dodal Rusko.

Vzorec na výpočet efektového čísla zohľadňuje celkové prínosy investície, kam patria daňové príjmy, platby odvodov do poisťovní, úspory v sociálnej sfére s ohľadom na vznik pracovných miest, podiel exportu na obrate spoločnosti a ďalšie. Ďalšími faktormi vo vzorci sú koeficient výnosnosti a koeficient rizika zohľadňujúci makroekonomickú situáciu SR, ako aj perspektívnosť odvetvia, do ktorého investícia smeruje. Výsledné efektové číslo finančne vyjadrí prínos investície, ktorý by mal byť vyšší, alebo sa rovnať investičným stimulom zo strany štátu.

Závod Kia Motors bude mať rozlohu 166 hektárov, z toho budovy zaberú 23 hektárov. Ročne bude vyrábať okolo 300 tis. vozidiel, pričom v závode bude možné vyrábať zároveň tri typy áut. Priamo v závode bude zamestnaných 2 811 ľudí. Celková investícia spoločnosti KIA by mala predstavovať 1,1 mld. USD, subdodávatelia by mali preinvestovať 300 mil. USD. Spoločnosť bude investovať 50 % z vlastného kapitálu a na 50 % si zoberie úver.

debata chyba
Články podľa značiek