Muži jazdia lepšie, ženy bezpečnejšie

Ženy sa síce vyznačujú menšou zručnosťou pri riadení vozidla, ale pri porovnaní s mužskými kolegami je u nich menšie riziko, že sa zapletú do vážnej dopravnej nehody. Vyplýva to zo štúdie rakúskeho Kuratória pre dopravnú bezpečnosť, ktoré skúmalo nehody mladších vodičov a vodičiek.

23.03.2004 11:47
debata

„Mladé ženy majú relatívne – po zohľadnení výkonu za volantom – o štvrtinu menej nehôd než mladí muži. Okrem toho sa menej často zrania, pretože sa menej podieľajú na vážnych nehodách. Ale pri parkovaní alebo cúvaní poškodzujú plechy,“ uviedol autor štúdie Martin Winkelbauer.

Pri nehodách, zavinených samotným šoférom, pri kolíziách na križovatkách alebo na ceste s obojsmernou prevádzkou, vedú muži. To podľa štúdie naznačuje, že muži sa preceňujú, zle odhadujú situáciu a jazdia príliš rýchlo. Štúdia však pripomína, že muži sú zručnejší za volantom ako ženy.

Ženy sú svedomitejšie pri používaní bezpečnostných pásov. Na cestách jazdí menej podnapitých vodičiek ako je to v prípade mužov, ale vlani si už každá desiata žena v Rakúsku neodpustila pred cestou pohárik.

Z celkového počtu obetí dopravných nehôd v Rakúsku bolo až 73 percent mužov. Vyrovnanejšia bilancia je pri zraneniach, zranených žien bolo 44 percent.

„Pravdepodobnosť, že sa muž ako vodič podieľa na nehode so smrteľnými následkami, je 1,8-krát vyššia ako v prípade ženy,“ poznamenalo kuratórium. Vysvetľuje to zodpovednejším správaním sa vodičiek a opatrnejšou jazdou.

debata chyba
Články podľa značiek