Toyota má vážny záujem o Slovensko

Japonský výrobca automobilov Toyota Motor vážne uvažuje o tom, že vybuduje závod na Slovensku, ktorý by zásoboval jej závod, ktorý stavia v susednej Českej republike. Informovala o tom agentúra SARIO.

26.03.2004 14:52 , aktualizované: 27.03.2004 15:42
debata

Rozhovory s Toyotou sú podľa SARIO v pokročilom štádiu a agentúra tvrdí, že Toyota už chce v najbližších troch mesiacoch rozhodnúť o vhodnom mieste pre jej závod. Projekt naďalej zvýšil prílev zahraničných investícií na Slovensko, ktorý je jedným z hlavných ťahúňov posilňovania koruny.

„Toyota má v pláne nájsť na Slovensku umiestnenie pre závod, ktorý by vyrábal komponenty pre továreň v Českej republike. Už sa viac-menej rozhodli pre Slovensko,“ povedal šéf agentúry SARIO Ján Bajánek.

Bajánek povedal, že Toyota ešte nešpecifikovala, koľko chce do projektu investovať, ani neupresnila, čo presne by chcela vyrábať.

Toyota a fancúzske konzorcium PSA Peugeot Citroen už buduje neďaleko českého Kolína závod na výrobu malých automobilov s ročnou produkciou 300 000 áut. Výroba by sa mala spustiť v roku 2005.

Hlavným motorom prudko rastúceho slovenského automobilového sektoru, ktorý predstavuje viac než tretinu slovenských exportov, je závod Volkswagenu, ktorý produkuje 280 000 áut ročne.

K Volkswagenu sa čoskoro pripojí aj spoločnosť PSA Peugeot Citroen a juhokórejská automobilka Kia Motors, ktoré chcú spustiť svoje 300-tisícové výroby na Slovensku v rokoch 2006 a 2007.

Bajánek tiež informoval, že agentúra predbežne rokuje aj s ďalším japonským výrobcom áut, Mazda Motor, ktorý hľadá v stredoeurópskom regióne miesto na umiestnenie svojho nového závodu, ktorý bude mať hodnotu od 550 miliónov do 1,1 miliardy dolárov.

Slovensko posledné roky úspešne láka k sebe automobilové investície. Spoločnosti si pochvaľujú dobré slovenské zákony, lacnú pracovnú silu a blízke západoeurópske aj východoeurópske trhy.

debata chyba
Články podľa značiek