Za pôdu pod Kiou žiadajú petíciou vyššiu cenu

Predseda petičného výboru Dušan Mikulík v stredu odovzdal na Úrade vlády SR petíciu, ktorou chcú obce Teplička nad Váhom, Nededza, Gbeľany a Mojš vyjadriť svoj nesúhlas s cenou pri výkupe pozemkov pre závod Hyundai/Kia.

30.03.2004 11:28 , aktualizované: 31.03.2004 15:43
debata

„Pod petíciu sa podpísalo celkovo 1240 obyvateľov štyroch obcí, priamo z Tepličky nad Váhom ich bolo 888,“ uviedol  D. Mikulík. Predstava nespokojných vlastníkov pôdy o výkupnej cene je 350 Sk za meter štvorcový.

„Z hľadiska verejných financií, prostriedkov, ktoré sú určené na výkup pozemkov, je rozhodujúci a kľúčový strop celkového objemu peňazí. Tento je daný stropom štátnej pomoci vo výške 15 % investície,“ uviedol po rokovaní vlády minister financií Ivan Mikloš na margo výkupnej ceny pozemkov.

Podľa šéfa rezortu financií platí, že čím viac prostriedkov sa použije na výkup pozemkov, tým menej prostriedkov ostane na iné účely pri tejto investícii. Cena vykupovaných pozemkov by mala byť podľa neho stanovená tak, aby bola korektná.

Vykúpiť treba 7000 pozemkov

Rezort hospodárstva založil spoločnosť Gov Invest I, ktorá bude zabezpečovať prípravu pozemkov pre Kia Motors, ako aj Gov Invest II, ktorá zabezpečí prípravu pre Hyundai Mobis. Výkup pozemkov, ktoré po dokončení prípravy pozemkov za 1 Sk odkúpi juhokórejský investor, bude na základe mandátnej zmluvy vykonávať aj spoločnosť Žilina Invest, ktorá za to dostane províziu. V lokalite určenej na výstavbu automobilky je identifikovaných sedemtisíc parciel s 12-tisíc majiteľmi.

Vlastníci žiadajú vyššiu cenu

„Žiadame cenu na úrovni najmenej 350 Sk za meter štvorcový,“ povedal člen petičného výboru Blažej Šeliga. Cena za pôdu sa podľa neho v týchto miestach pohybuje až na úrovni 500 až 700 Sk, ba i viac. „Nedávno sa tu dokonca ponúkali pozemky za 1100 Sk,“ uviedol. Tvrdí, že za 350 Sk vykupovali pred rokmi pôdu od vlastníkov pri výstavbe vodného diela v neďalekej Mojšovej Lúčke.

Majitelia pozemkov reagujú petíciou na informáciu, podľa ktorej by sa pôda mala vykupovať asi za 95 Sk za štvorcový meter. „Sám minister hospodárstva Rusko mi túto cenu povedal počas nedávnej návštevy Juhokórejčanov v Žiline,“ poznamenal Šeliga. „Rátame, že vo všetkých dotknutých obciach nazbierame viac ako tisíc podpisov a zajtra (v stredu) ich odovzdáme na úrade vlády,“ uviedol.

„Nech odo mňa nikto nečaká, že budem chodiť týchto ľudí presviedčať, počkám si až na znalecký posudok a potom podľa znaleckého posudku pristúpim k realizácii tohto projektu,“ reagoval Rusko na pripravovanú petíciu. „My sme nechceli Hyundai, aby zbohatli majitelia pozemkov,“ uviedol. Ako ale dodal, musí sa nájsť kompromis.

Napriek tomu, že sa s vykupovaním pozemkov ešte nezačalo, na mieste, kde má stáť budúca automobilka, sa už stavia. Zatiaľ je to betónová plocha, kde za niekoľko dní odhalia základný kameň automobilky.

debata chyba
Články podľa značiek