Toyota sa zatiaľ na Slovensko nechystá

Japonskí výrobcovia automobilov Toyota Motor Corp a Mazda Motor Corp uviedli, že nezvažujú výstavbu svojich závodov na Slovensku, čím popreli vyhlásenia Jána Bajánka z agentúry SARIO z minulého týždňa.

31.03.2004 15:18
debata

„Táto správa je úplne nepodložená. V súčasnosti nemáme vo východnej Európe žiadne také plány,“ uviedol hovorca firmy Mazda. Hovorkyňa firmy Toyota tiež túto informáciu poprela, keď uviedla, že spoločnosť v súčasnosti na Slovensku nemá takéto plány.

Podľa šéfa Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) Jána Bajánka, ktorý tieto informácie minulý týždeň prezentoval, je ich popretie zo strany automobiliek logické.

„Agentúra vedie s týmito spoločnosťami konzultačný dialóg o investičnom zámere, čo je niečo iné, ako keď sa povie že zvažujú investíciu,“ uviedol. Podľa šéfa SARIO ide zo strany automobiliek skôr o skúmanie prostredia na Slovensku pre prípadné rozhodovanie o investícií v budúcnosti.

Ján Bajánek minulý týždeň povedal, že rozhovory so spoločnosťou Toyota o výstavbe továrne na výrobu autodielov pre zásobovanie továrne, ktorú plánuje postaviť v Českej republike, sú v pokročilom štádiu. Bajánek tiež uviedol, že agentúra by mala v nasledujúcich troch mesiacoch vybrať vhodnú lokalitu. Šéf SARIO taktiež informoval, že agentúra vedie predbežné rozhovory so spoločnosťou Mazda, piatym najväčším japonským výrobcom automobilov. Ten mal skúmať región pre umiestnenie svojej továrne, ktorej hodnota sa odhaduje na úrovni 550 mil. až 1,1 mld. USD.

Slovensko láka zahraničné investície, keď tieto boli jedným z hlavných faktorov, ktoré v súčasnosti posilňujú slovenskú korunu na rekordné úrovne. V súčasnosti uzavrela SR dohodu s juhokórejským Hyundai Motor Co, ktorý bude vyrábať v krajine automobily značky Kia v meste Žilina. Továreň bude podľa agentúry Reuters ročne vyrábať 200 tis. automobilov, počas podpisovania memoranda medzi vládou SR a automobilkou 18. marca však predstavitelia Hyundai avizovali ročnú kapacitu na úrovni 300 tis. vozidiel. Po spustení výroby v roku 2006 sa Slovensko dostane na prvé miesto vo svete v počte vyrobených automobilov na obyvateľa.

debata chyba
Články podľa značiek