Policajti chytajú bezohľadných na cestách

Od pondelka do nedele budú dávajú policajné hliadky väčší pozor na vodičov, chodcov a cyklistov. Pod záštitou Európskej hospodárskej komisie OSN prebieha celoslovenská akcia zameraná na bezohľadnosť a agresivitu na cestách s názvom Ohľaduplnosť na cestách zachraňuje životy.

05.04.2004 04:35 , aktualizované: 15:49
debata

Policajti kontrolujú a pokutujú vodičov, ktorí jazdia rýchlejšie, než je povolené, ktorí nedávajú prednosť, nepoužívajú smerovky, jazdia vo vyhradených jazdných pruhoch či po električkových koľajach, neodôvodnene trúbia a podobne. Nepovšimnutí neostávajú ani chodci, ktorí by sa mali vyvarovať prechádzania cez cestu na červenú a cyklisti, ktorí jazdia v noci na neosvetlených bicykloch.

Prezídium policajného zboru nasadilo do akcie maximálne počty policajtov z dopravnej a poriadkovej polície a všetky dostupné technické zariadenia na dokumentovanie priestupkov. Na aktérov dopravnej premávky nečakajú len pokuty, autodopravcovia s väčším počtom vozidiel, autoškoly, ale aj vybrané školské zariadenia dostanú bulletiny a absolvujú prednášky na zvýšenie právneho vedomia pri správaní sa na cestách.

Na slovenských cestách zahynulo vlani 643 chodcov, cyklistov a vodičov motorových vozidiel. Pri dopravných nehodách sa zranilo 11 320 ľudí.

Aj česká polícia začína s rozsiahlou dopravnou akciou. Redakcii českého internetového servera iDNES to potvrdili zdroje z policajného prostredia. Akcia je zameraná najmä na alkohol za volantom a dodržiavanie predpísanej rýchlosti.

debata chyba
Články podľa značiek