Stavbu Kia začali s rýľom a v rukavičkách

Manažéri automobilky KIA a predstavitelia slovenskej vlády začali slávnostným výkopom výstavbu závodu KIA/Hyundai pri Žiline. Predstavitelia firmy a vlády mali pripravené rýle aj s bielymi rukavičkami. Závod, ktorý má byť dokončený koncom roka 2006, bude vyrábať viac než 200-tisíc automobilov ročne.

07.04.2004 17:13 , aktualizované: 17:16
debata

„Žiadny projekt nestál Slovensko toľko síl,“ povedal na začiatku minister hospodárstva Pavol Rusko. „Je to pre našu krajinu veľký deň, pretože ešte pred polrokom Slovensko nebolo medzi kandidátmi na tento projekt,“ dodal.

Prezident spoločnosti Hyundai/KIA Kook Jim Yoon vyjadril presvedčenie, že automobilka môže postupne zvýšiť produkciu až na 300-tisíc automobilov ročne. Závod bude vybavený najmodernejšou technikou. „Ak sa spojí technológia Kia Motors s usilovnosťou a pracovitosťou Slovákov, bude tento projekt úspešný,“ dodal.

Podľa veľvyslanca Kórejskej republiky pre SR a ČR Joon Hee Lee je rozhodnutie automobilky správne aj vzhľadom na ekonomický rast Slovenska. Dôležitým impulzom pre tento rast je podľa neho aj vstup SR do Európskej únie a NATO.

„Slovensko však má veľký potenciál aj vzhľadom na svoju pozíciu v strednej Európe,“ dodal. Primátor mesta Žilina Ján Slota označil príchod Kia Motors za dôležitý prínos pre región, ale aj celé Slovensko. „Okrem zníženia nezamestnanosti sa urýchli aj výstavba diaľnice do Žiliny,“ dodal. Žilina podľa slov svojho primátora urobí všetko, aby prípravné práce na pozemku v Tepličke boli dokončené včas.

V najbližších dňoch sa začne vykupovať asi 7000 pozemkov od asi 12-tisíc vlastníkov.

„Cenu pozemkov určia súdni znalci na základe poverenia úradov súdneho inžinierstva,“ povedal Juraj Čermák z firmy Žilina invest, ktorá je koordinátorom projektu so žilinskou samosprávou.

Zverejnenie rôznych neofickálnych cien pred niekoľkými dńami vyvolalo petičnú akciu miestnych občanov, ktorí žiadajú cenu 350 Sk za meter štvorcový. Odhady rôznych znalcov sa pohybujú od 30 Sk do 670 Sk. „Podľa zákona sú potrebné dva posudky, ny však chceme použiť najemenj tri,“ povedal Čermák.

„V súčasnosti už staviame pre kórejských manažérov byty a ďalšie zariadenia,“ uviedol primátor Žiliny Ján Slota. Mesto by chcelo počas roku 2006 poskytnúť ubytovanie pre takmer 900 kórejských technikov a ich rodiny.

Akcie, zorganizovanej vo veľkom štýle pri obci Teplička nad Váhom sa zúčastnilo viac ako 500 hostí. Akreditovalo sa asi 100 domácich a zahraničných novinárov.

debata chyba
Články podľa značiek