Charta 77: Štát pre Kiu porušuje právo

Súkromný zahraničný investor za aktívnej účasti orgánov štátnej správy a ministrov položil základný kameň svojej fabriky na súkromné, nevyvlastnené pozemky. Na stredajšie odštartovanie výstavby fabriky KIA pri Žiline týmto vyhlásením reagovala mimovládna organizácia Charta 77.

08.04.2004 21:17 , aktualizované: 09.04.2004 11:03
debata

Tento protiprávny a protiústavný akt chce štát legalizovať vyvlastnením vo verejnom záujme, uviedla jej riaditeľka Zuzana Szatmáry. Súkromná investícia akéhokoľvek významu nezakladá právny nárok na aplikáciu inštitútu „vyvlastnenia vo verejnom záujme“, pretože takáto investícia nebude nikdy vlastníctvom štátu, teda občanov.

Ako dodáva Szatmáry, ak sa štát zmluvne zaviazal, že predmetné pozemky vykúpi, kúpa a predaj je vecou dohody medzi záujemcom a predávajúcim. „Právo nesmie byť nikdy zneužité v prospech ani jednej zo zmluvných strán,“ zdôraznila Szatmáry.

Zároveň konštatuje, že vlastnícke právo je základné ľudské právo, garantované Ústavou SR a medzinárodno-právnymi záväzkami SR. Základnou povinnosťou štátnych orgánov a ich predstaviteľov je podľa Szatmáry ochraňovať ľudské práva vlastných občanov.

debata chyba
Články podľa značiek