Kia potrebuje pozemok už na jeseň

Spoločnosť Žilina Invest, ktorá je projektovým manažérom výstavby kórejskej automobilky Kia, prijíma nových ľudí na zabezpečovanie výkupu pozemkov pre automobilku od vyše 12 000 drobných vlastníkov.

13.04.2004 07:27 , aktualizované: 07:29
debata

Konateľ Žilina Invest Juraj Čermák nespresnil ich počet, pripomenul však, že väčšinu práce – predovšetkým právne služby – bude Žilina Invest nakupovať od iných subjektov. Podľa Čermáka sa podpisovanie kúpno-predajných zmlúv s vlastníkmi pôdy začne okamžite po stanovení oficiálnej výkupnej ceny, aby bolo možné dodržať zmluvne dohodnuté termíny s kórejským investorom.

„Ak budú prvé súdnoznalecké posudky, tesne po veľkonočných sviatkoch môžu začať právnické a geodetické kancelárie s výkupom. My sme už dnes pod časovým tlakom, pretože na jeseň sa odovzdáva pozemok, ktorý bude vyrovnaný, z ktorého bude stiahnutá ornica, kde bude drenážovanie, kde budú privedené inžinierske siete,“ vysvetlil Čermák.

Harmonogram výstavby automobilky Kia pri Žiline je podľa Čermáka rýchlejší ako v prípade výstavby PSA v Trnave. Pripustil, že prípadné vyvlastňovanie by mohlo celý proces prípravy pozemku pre kórejského investora spomaliť.

Žilina Invest bude vykupovať pôdu pre firmy Govinvest I. a Govinvest II., ktoré následne – aj s nadobudnutým nehnuteľným majetkom – predá mesto Žilina za symbolickú cenu spoločnostiam Kia Motors a Hyundai Mobis.

Prvý symbolický výkop základov automobilky bol urobený 7. apríla tohto roku, pričom začatie skúšobnej prevádzky v novom závode Kia sa očakáva už koncom roka 2006.

debata chyba
Články podľa značiek