Nemci chodia cez hranice pre lacnejší benzín

Pre Nemcov v pohraničí sa stáva samozrejmosťou tankovať pohonné hmoty u susedov v Poľsku alebo Česku. Miestni podnikatelia v týchto krajinách si na nemeckej klientele založili živnosť, píše Sächsische Zeitung.

14.04.2004 17:34
debata

„Tankujeme tu. Je to kúsok od hraníc a môžem si tu nechať umyť auto,“ hovorí nemecký dôchodca pri modrobielej benzínovej stanici Petrochemia Plock neďaleko Porajowa. Zákazníci z nemeckého Zittau prichádzajú práve sem – osem z desiatich zákazníkov je zo Zittau alebo z okolia.

Nemeckých vodičov lákajú hlavne výhodnejšie ceny pohonných hmôt na poľskej strane. Za úspech benzínovej pumpy, ktorú prevádzkujú traja poľskí bratia, je však predovšetkým tvrdá práca a ochota riskovať.

„Pumpu sme otvorili v roku 1996, a vtedy to ešte vyzeralo veľmi primitívne,“ povedal pre denník jeden z bratov Darius Zadel.

„Mali sme da stojany a inak nič. Museli sme si vziať úvery a nikto nedokázal odhadnúť, či sa to celé vyplatí,“ hovorí. Už vtedy tvorili ich klientelu najmä ľudia zo Zittau.

Na začiatku podnikania mali bratia výhodu, že nemali konkurenciu. Odvtedy však na poľskej strane hraníc pribudlo veľa čerpadiel.

Všetci musíme bojovať o zákazníkov. Problém je, že v Žitave žije stále menej ľudí a my výrazne pociťujeme sťahovanie ľudí zo Zittau do západného Nemecka," podotkol Dariusz, ktorý sa s bratmi Krzystofom a Miloszom rozhodol, že zákazníkov prilákajú aj novou reštauráciou, umyvárkou a ďalšími miestami na tankovanie.

Čerpacia stanica má teraz 12 pracovníkov a Krzystof Zadel prevádzkuje jej ďalšiu pobočku vo Wroclavi. Strach nemajú podnikaví Poliaci ani zo vstupu do Európskej únie. Dúfajú, že aj po rozšírení zostane poľský benzín lacnejší ako nemecký. Strach im naháňa iba byrokracia, ktorá sprevádza plnenie európskych noriem. „Ale sme optimistickí,“ tvrdí Dariusz, ktorý dúfa, že rozvoju obchodu pomôže i skrátenie čakania na nemecko-poľských hraniciach, keď po rozšírení odpadnú colné kontroly.

debata chyba
Články podľa značiek