GM zvyšuje odhad ročného zisku

Automobilová spoločnosť General Motors Corp, zvýšila v utorok odhad svojho celoročného zisku po tom, čo zaznamenala vyšší zisk za prvý štvrťrok, ako sa očakávalo, a to vďaka výrazným výsledkom finančnej pobočky spoločnosti a divízie automobilovej výroby v Ázií. Firma zvýšila prognózu svojho zisku v dôsledku vyššieho štvrťročného zisku, zníženia sadzby korporatívnej dane o 19 % a posilnenia amerického automobilového trhu.

21.04.2004 12:20
debata

Automobilová výroba spoločnosti opäť získala menej ako jej finančná jednotka, General Motors Acceptance Corp, čo by však nemalo byť výrazne ovplyvnené tohtoročným rastom úrokových sadzieb.

Najväčší svetový výrobca automobilov dosiahol čistý zisk za prvý kvartál vo výške 1,28 mld. USD, respektíve 2,25 USD na akciu. Ten však predstavoval pokles oproti zisku 1,48 mld. USD, resp. 2,71 USD na akciu za to isté obdobie v minulom roku, ktorý zahŕňa aj mimoriadny príjem z predaja divízie Defense vo výške 505 mil. USD.

Spoločnosť v januári predpovedala zisk vo výške 1,75 USD na akciu, pričom analytici očakávali rozsah zisku od 1,69 USD do 2 USD. Firma predpokladá zisk na tento rok v hodnote 7 USD na akciu bez ohľadu na mimoriadne položky.

Analytici prognózujú ročný zisk 6,26 USD na akciu. Spoločnosť odhaduje zisk za druhý kvartál tohto roka vynímajúc mimoriadne položky na úrovni od 2 USD do 2,25 USD na akciu. Analytici očakávajú 1,87 USD na akciu. Zisk vyprodukovaný automobilovou výrobou vzrástol o 12 % na 611 mil. USD z úrovne 546 mil. USD, napriek slabším výsledkom americkej a európskej výroby automobilov.

Európska pobočka General Motors vykázala stratu vo výške 116 mil. USD oproti strate 65 mil. USD v rovnakom období minulého roka. Divízia v Ázií dosiahla zisk v hodnote 275 mil. USD, čo predstavuje rast oproti minuloročnej úrovni zisku 75 mil. USD.

debata chyba
Články podľa značiek