Hyundai má pochybnosti o DaimlerChrysler

Juhokórejský Hyundai Motor sa rozhoduje, či zruší problémový joint venture s americkonemeckým automobilovým gigantom DaimlerChrysler. Uviedli to vo štvrtok zdroje zo sektora.

22.04.2004 09:54
debata

Hyundai a DaimlerChrysler sa pôvodne dohodli na vybudovaní spoločného podniku vyrábajúceho motory pre nákladné automobily, ktorý mal podľa plánu od roku 2004 vyrábať 100 tis. najnovších dieselových motorov firmy DaimlerChrysler. Taktiež mal od roku 2005 vyrábať 100 tis. nákladných automobilov ročne.

Spoločnosť Hyundai sa však v októbri minulého roka stiahla z rozhovorov o projekte po tom, čo DaimlerChrysler plánoval spustiť samostatný joint venture s čínskym obchodným partnerom firmy Hyundai. Hyundai obvinil svojho čínskeho partnera, Beijing Automotive Industry Holding Corp. (BAIC), z marenia „exkluzívneho“ obchodu z roku 2002. BAIC následne podpísal memorandum porozumenia so spoločnosťou DaimlerChrysler na výstavbu spoločnej automobilovej továrne.

„Tento obchod sa nedá predlžovať navždy. Hyundai Motor rozhodne na konci prvého polroka tohto roka,“ uviedol zdroj z firmy. Spoločnosť DaimlerChrysler sa v súčasnosti sústreďuje na záchranu svojej aliancie s japonským zadlženým Mitsubishi Motors, kým Hyundai s pomocou svojej silnejúcej značky hľadá silu, aby sa stal globálnym hráčom. „Nerokuje sa,“ uviedla hovorkyňa Hyundai. Podľa analytikov by mohol tento spor viesť ku kolapsu partnerstva firiem Hyundai a DaimlerChrysler.

V júni 2000 kúpil DaimlerChrysler približne 10-percentný podiel vo firme Hyundai ako časť strategickej aliancie, a taktiež získal opciu na kúpu ďalších 5 % na konci roka 2009. Hyundai je v súčasnosti siedmy najväčší výrobca automobilov na svete a chce sa do roku 2010 stať jedným z piatich najväčších. Juhokórejská automobilová skupina postaví do roku 2006 továreň na Slovensku.

debata chyba
Články podľa značiek