V Bratislave je nadbytok taxíkov

Priveľa taxikárov v Bratislave, neregulované ceny a zákaz vstupu do historického centra sú hlavnými problémami bratislavských taxikárov. Uviedol to predseda Cechu Taxi Bratislava (CTB) Milan Velčický.

22.04.2004 17:40
debata

„V Bratislave je v súčasnosti takmer dvetisíc taxikárov, čo je na takéto mesto priveľa, tu už nefunguje voľná podnikateľská súťaž, je to doslova trhanie sa o zákazníka,“ povedal Velčický a dodal, „chceme dosiahnuť, aby sa taxikárom nemohol stať ktokoľvek, kto má živnostenský list a čistý výpis z registra trestov.“

Podľa neho by pre záujemcov o výkon tohto povolania mali platiť prísnejšie kritériá na ich odbornú spôsobilosť, čomu by malo pomôcť aj pripravované členstvo CTB v Slovenskej živnostenskej komore.

„Problémy robia najmä noví taxikári bez praxe, ktorí nepoznajú mesto, majú zlý prístup k povolaniu a poškodzujú dobré meno nielen nás ostatných, ale aj celej Bratislavy,“ povedal predseda predstavenstva CTB Vladimír Mička.

Podľa Velčického by k zníženiu stavu bratislavských taxikárov taktiež pomohlo určenie dolnej hranice sadzby, ktorá by zodpovedala všetkým nákladom za poskytované služby.

„Nerozumiem, ako môžu niektoré taxislužby jazdiť za desať, či dvanásť korún za kilometer, čo je na hranici prevádzkových nákladov,“ povedal. Podľa neho sú to najmä taxikári jazdiaci bez povolenia, či tí, ktorí si neprenajímajú miesta na státie. „Potom sa stáva, že len pár metrov od nami predplateného stanoviska, alebo aj na ňom, stojí taxík so štvronásobne nižšími cenami,“ uviedol. Predseda CTB tiež poukázal na zákaz vjazdu do bratislavského historického centra. „Magistrát nám síce prideľuje povolenia, je ich však primálo,“ dodal.

debata chyba
Články podľa značiek