Predaj pochybného benzínu zostáva bez trestu

Ani po desiatich mesiacoch od prvých zistení chybných vzoriek benzínov a nafty na slovenskom trhu a troch mesiacoch po ich zverejnení nie sú vyvodené dôsledky proti dotknutým firmám. Najväčší predajcovia zistenú štvrtinovú chybovosť benzínov a tretinovú nekvalitu pri nafte spochybňujú.

23.04.2004 06:42
debata

Správne konanie, ktorého výsledkom majú byť pokuty pre čerpacie stanice do výšky 500-tisíc korún, sa tak predlžuje.

Predajcovia združení v Slovenskej asociácii petrolejárskeho priemyslu a obchodu (Slovnaft, OMV, Shell, Esso, Conoco, Agip, Jurki), ktorí majú z hľadiska tržieb asi 80-percentný podiel na trhu, s postupmi Slovenskej obchodnej inšpekcie nesúhlasia. ,,Máme výhrady k postupom pri testovaní aj metódam rozboru vzoriek, ktoré boli použité. Tie môžu smerovať k nesprávnym výsledkom," hovorí predseda asociácie Heimo Tomann.

Analýzy inšpekcie sú podľa predajcov skreslené aj tým, že medzi odberom vzoriek a ich analýzou prebehlo niekedy aj niekoľko týždňov. ,,To mohlo ovplyvniť parameter vzhľadu, ktorý inšpekcia vyčítala ako jeden z nedostatkov," dodáva Tomann, ktorý medzi petrolejármi zastupuje lídra na trhu – Slovnaft. Asociácia predpokladá, že správne konania sa uzavrú do konca júna.

,,Vzorky analyzovalo akreditované laboratórium. Slovnaft už dostal odpoveď, že jeho výhrady k použitým metódam sú neopodstatnené," reaguje námestník SOI Ladislav Čeplík. Výhrady inšpekcia odmieta aj v prípade hodnotenia vzhľadu pohonných hmôt. ,,Vo vzorkách sa našli rôzne usadeniny a sedimenty. Na to nemá vplyv to, či sa rozbory robili na druhý deň alebo až o týždeň," zdôrazňuje Čeplík.

Inšpekcia plánuje kvalitu benzínov a nafty na vybraných čerpacích staniciach skontrolovať opäť v lete. ,,V záujme spotrebiteľa chceme preveriť tie čerpacie stanice, kde boli nedostatky najzávažnejšie," hovorí ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová. Staniciam, na ktorých inšpekcia zistí opakované porušenie noriem, hrozí pokuta do milióna korún.

,,Začali sme odoberať protivzorky, aby sme sa na príchod inšpekcie pripravení," reaguje Tomann. Rozbormi vzoriek chce Slovnaft dokázať kvalitu svojich benzínov po prípadných opätovných výhradách inšpektorov.

Pravidelné kontroly kvality benzínov a nafty vo vzťahu k ochrane ovzdušia by mala začať robiť v priebehu dvoch mesiacov Slovenská inšpekcia životného prostredia, ktorá zatiaľ kontroluje predajcov len náhodne.

Podľa výsledkov kontroly SOI sa na trhu vlani predávali benzíny, ktoré rýchlejšie ničili palivový filter a nadmerne opotrebovávali katalyzátor. Letná nafta bola zase príliš horľavá a mohla tak spôsobiť väčšie nešťastia pri autohaváriách. Bez chýb bola prakticky len zimná nafta.

debata chyba
Články podľa značiek