O cene pôdy pre Kiu sa dohodnú

Cenu pre výkup pozemkov na výstavbu automobilky Hyundai/Kia pri Žiline navrhne podľa predsedu petičného výboru dotknutých občanov Dušana Mikulíka vláda.

27.04.2004 07:15
debata

Vyplynulo to zo stretnutia vlastníkov pôdy, starostov dotknutých obcí, predstaviteľov spoločnosti Žilina Invest a zástupcov ministerstva hospodárstva. Mikulík pritom zdôraznil, že znalecké posudky nehovoria nič o cene, za ktoré majú občania predať svoje pozemky, ale o hodnote týchto pozemkov. „Cena vznikne dohodou medzi predávajúcim a kupujúcim,“ uviedol Mikulík.

Starosta obce Teplička nad Váhom Tibor Mintál pripustil, že nakoniec niektorí majitelia pozemky predajú za tristo a iní za sto korún. Zároveň dodal, že obecné zastupiteľstvo v Tepličke už zmenilo smerný územný plán, podľa ktorého je vyčlenené územie určené na výstavbu automobilky. Takúto zmenu urobili aj ďalšie tri dotknuté obce – Nededza, Gbeľany a Mojš.

V závode spoločnosti Kia by sa mala spustiť výroba v roku 2006. Podľa predstaviteľov Kia Motors maximálna ročná produkcia nového závodu v závislosti od dopytu na trhu môže dosahovať až 300 tis. automobilov. Zároveň nevylúčili do budúcnosti ďalší rast produkcie. Závod Hyundai/Kia bude mať rozlohu 166 hektárov, z toho budovy zaberú 23 hektárov. Priamo v závode bude zamestnaných 2 811 ľudí. Celková investícia spoločnosti Kia by mala predstavovať 1,1 mld. USD, subdodávatelia by mali preinvestovať 300 mil. USD. Spoločnosť bude investovať 50 % z vlastného kapitálu a na 50 % si zoberie úver.

debata chyba
Články podľa značiek