Žilinská Kia hľadá dodávateľov aj v Česku

Zástupcovia juhokórejskej automobilky Kia Motors, ktorá v tomto roku začne s výstavbou závodu pri Žiline, začala hľadať dodávateľov pre tento závod aj v Českej republike. Automobilka sa zaujíma nielen o firmy, ktorých činnosť sa dotýka výroby áut, ale aj o spoločnosti ponúkajúce leteckú dopravu, pracovné odevy a služby personálnych agentúr.

10.05.2004 11:22 , aktualizované: 11:26
debata

Agentúry CzechTrade a CzechInvest zatiaľ nemajú informácie o tom, že by už zástupcovia Kia Motors s niektorou českou spoločnosťou podpísali zmluvu. „Uvažujeme, že urobíme firme ponuku s vytipovanými dodávateľmi,“ uviedla Jana Studničková z agentúry CzechInvest.

Na rokovaní, ktoré zorganizovala Hospodárska komora Přerov a žilinská regionálna pobočka Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, sa stretli zástupcovia 45 českých firiem. Okrem iných sa prezentovala napríklad projekčná firma IMC Zlín, výrobca pracovných odevov Krok CZ, Česká správa letísk, ostravská personálna agentúra Kappa People a ďalšie.

Nový závod Kia Motors pri Žiline bude mať rozlohu 166 hektárov, z toho budovy zaberú 23 hektárov. Výroba by sa mala v závode spustiť v roku 2006. Podľa predstaviteľov Kia Motors maximálna ročná produkcia nového závodu v závislosti od dopytu na trhu môže dosahovať až 300 tis. automobilov. Zároveň nevylúčili do budúcnosti ďalší rast produkcie. Priamo v závode bude zamestnaných 2 811 ľudí. Celková investícia spoločnosti Kia by mala predstavovať 1,1 mld. USD, subdodávatelia by mali preinvestovať 300 mil. USD. Spoločnosť bude investovať 50 % z vlastného kapitálu a na 50 % si zoberie úver.

debata chyba
Články podľa značiek