Automobilku Mitsubishi zachránia akcionári

Japonský výrobca automobilov Mitsubishi Motors uzatvára rokovania so skupinou Mitsubishi group o prijatí podpornej čiastky 450 mld. JPY. Uviedli to v pondelok nemenované zdroje. Automobilka Mitsubishi Motors potrebuje hotovosť na vývoj nových modelov a vyrovnanie sa so stratovými operáciami.

17.05.2004 12:28
debata

Firma čelí nejasnej budúcnosti odvtedy, ako ju minulý mesiac opustil hlavný akcionár DaimlerChrysler.

Japonská automobilka rokuje o podpore aj s ďalšími veľkými akcionármi, ako sú obchodný dom Mitsubishi, výrobca strojov Mitsubishi Heavy Industries a banka Bank of Tokyo-Mitsubishi. Podľa nového plánu by každá z týchto troch spoločností mala prevziať 40 mld. JPY z novovydaných prioritných akcií, pričom ďalšie spoločnosti Mitsubishi group investujú spolu viac ako 30 mld. JPY. Podľa zdrojov by skupina Mitsubishi group, ktorá vlastní 32-percentný podiel v automobilke, mala nakoniec na zvýšenie kapitálu vynaložiť viac ako 150 mld. JPY.

Mitsubishi group tiež rokuje so skupinou Phoenix Capital a inými súkromnými investičnými fondmi. Miestne médiá uviedli, že skupina Phoenix Capital by mohla investovať približne 200 mld. JPY do bežných akcií, čo by znamenalo, že by sa táto skupina stala majoritným akcionárom v Mitsubishi Motors.

Súčasťou reorganizácie Mitsubishi Motors je okrem iného zatvorenie jednej z domácich tovární, ako aj redukcia približne 20 % pracovných miest. Mitsubishi Motors vo fiškálnom roku 2003/2004 očakáva čistú stratu na úrovni 72 mld. JPY. Firma sa plánuje vrátiť do plusových čísel do fiškálneho roku 2005/2006.

debata chyba
Články podľa značiek