Benzín je drahý už aj pre Američanov

Priemerná maloobchodná cena benzínu v USA po prvý raz v histórii prekročila hranicu 2 dolárov (asi 66 Sk) za galón (asi 3,79 litra). Vďaka nižším americkým daniam je cena v USA po prepočte na koruny 17 Sk, čo je oveľa menej než za čo sa benzín predáva na slovenskom trhu (asi 35 Sk/l).

18.05.2004 09:57 , aktualizované: 10:33
debata

Počas posledného týždňa sa cena bežného bezolovnatého benzínu zdvihla o 7,6 centa na rekordných 2,017 USD za galón, oznámil Úrad energetických informácií pri ministerstve energetiky na základe týždenného prieskumu trhu. Oproti rovnakému obdobiu vlani je jeho cena vyššia o 52 centov.

Ceny pohonných hmôt rastú kvôli vysokým cenám ropy a silnému dopytu po benzíne pred začiatkom letnej motoristickej sezóny. Ceny ropy sa na cenách benzínu v USA podieľajú takmer polovicou.

Ceny benzínu výrazne vzrástli aj na Slovensku. Vláda minulý rok upravovala spotrebné dane, ktoré zvýšili ceny benzínu a nafty. O ich znížení, čo by pribrzdilo rast cien palív, však úrady neuvažujú, považujú to za nesystémový krok.

V utorok Slovnaft opäť zvýšil ceny benzínu a nafty o 1 Sk za liter. Najpredávanejší benzín Super 95 stúpol v sieti čerpacích staníc Slovnaftu na 36,90 Sk a nafta stojí 34,20 Sk.

Oproti začiatku roka stúpol benzín s oktánovým číslom o 3,80 Sk a nafta zdražela o 2,30 Sk. Slovnaft na Slovensku vlastní viac ako 300 čerpacích staníc, na niektorých však uplatňuje regionálne ceny. Zároveň je významným dodávateľom benzínov a nafty na pumpy ďalších firiem. Slovnaft má 40 čerpacích staníc aj v Českej republike, ale ich ceny sa neriadia zmenami na Slovensku.

Cena ropy zostáva nestabilná

Cena ropy síce začala mierne klesať, ale analytici upozorňujú, že trh zostáva v napätí, najmä kvôli situácii vo svete. Obchodníci reagovali na výbuch v Turecku i násilie v Iraku. Kvôli nestabilite na Blízkom východe trvajú obavy, že by mohla byť narušená pynulosť zásobovania. Cena ropy zostáva najvyššia od roku 1990, keď irackí vojaci napadli susedný Kuvajt.

Zatiaľ nie je jasné ani to, kedy sa výraznejšie zvýši vývoz ropy z Iraku. Objem vývozu ani zďaleka nedosiahol úroveň, ktorú mal pred zvrhnutím Saddáma. Zvýšeniu vývozu bráni aj veľa sabotáží na hlavných ropovodoch.

Koncom týždňa sa členovia kartelu krajín vyvážajúcich ropu – OPEC – stretnú v Amsterdame. Žiadne zásadné závery zo schôdzky sa neočakávajú. Najbližšie stretnutie, kde by mohli padnúť rozhodnutia o úprave ťažby ropy, si OPEC naplánoval až na 3. júna do Bejrútu.

debata chyba
Články podľa značiek