Pôdu pre Kiu kupujú zatiaľ od bezproblémových

Vykúpenie 48 až 50 % všetkých pozemkov pre automobilový koncern Hyundai-Kia je podľa žilinského primátora Jána Slotu reálne ešte v tomto týždni.

18.05.2004 15:50 , aktualizované: 15:52
debata

Podľa Slotu firma Žilina Invest, s. r. o., ešte nepristúpila k výkupu „problémových“ pozemkov, ide cestou najmenšieho odporu a zatiaľ vykupuje len od tých vlastníkov, ktorí sú ochotní predať. Slota pripúšťa, že potom sa výkup pozemkov môže výrazne skomplikovať.

 „Bohužiaľ, máme informácie, že niektorí ľudia vyložene robia antipropagandu, dokonca využívajú aj niektoré advokátske kancelárie v Bratislave, aby sa robili problémy pri výkupe. Som zhrozený a zhnusený, že práve okolo výkupu v Žiline sa robia takéto ´orácie´. V Trnave všetko bežalo bez problémov, v priebehu dvoch mesiacov bolo vykúpené všetko a všetci boli spokojní,“ vysvetlil Slota.

Pre potreby automobilky Kia Motors a sesterskej firmy Hyundai Mobis má štát vykúpiť 220 hektárov pôdy. Celkový záber pôdy aj s plánovaným subdodávateľským parkom by mal dosiahnuť až 270 ha. Práce na výstavbe novej automobilky sa začnú v októbri tohto roka. Dovtedy musí Slovensko odovzdať kórejskému partnerovi pozemok so stiahnutou ornicou a privedenými inžinierskymi sieťami. Začiatok prác na odstraňovaní ornice je naplánovaný na prelom mája a júna.

debata chyba
Články podľa značiek