Ministerstvo benzín sleduje, no nezasiahne

Ministerstvo financií sleduje stúpanie cien pohonných látok, ale nezasiahne. Neplánuje zníženie spotrebných daní, ako to urobilo Maďarsko. "Časté štátne intervencie by mohli výrazne znížiť konkurenciu na trhu, keďže by zmenšovali tlak na predajcov palív hľadať riešenia," uviedol poradca minsitra financií Peter Papanek.

18.05.2004 18:27 , aktualizované: 18:30
debata

Slovensko má takmer minimálne možné sadzby spotrebnej dane z minerálnych olejov stanovených európskou smernicou o zdaňovaní energetických produktov, ktorá platí od začiatku roka, tvrdí ministerstvo financií.

„Pod túto hranicu ich už znižovať nemôžeme, lebo v takom prípade by nám hrozili sankcie a pokuty zo strany Európskej komisie,“ uviedol poradca ministra financií Peter Papanek.

Ministerstvo financií monitoruje situáciu týkajúcu sa vývoja cien pohonných látok na Slovensku. „Štát však dnes neurčuje konečnú cenu tovarov pre spotrebiteľa,“ uviedol v reakcii na pondelkové vyhlásenie premiéra Mikuláša Dzurindu Papanek. Premiér v pondelok po koaličnej rade uviedol, že ministerstvo financií skúma možnosť zníženia spotrebnej dane z minerálnych olejov. Rast ceny pohonných hmôt pre konečného spotrebiteľa v súčasnosti nie je podľa Papanka dôsledkom úprav spotrebnej dane z minerálnych olejov alebo iného zásahu zo strany štátu.

„Časté štátne intervencie by mohli výrazne znížiť konkurenciu na trhu, keďže by zmenšovali tlak na predajcov palív hľadať riešenia. Mohlo by sa to prejaviť vyššími cenami aj v časoch s nižšou cenou ropy,“ vysvetlil Papanek. Štát by mal z dlhodobého hľadiska riešiť situáciu, ak ceny benzínu a nafty sú dlhší čas vysoké a ohrozujú inflačné ciele, cez sekundárne efekty. „Zatiaľ situácia taká nie je,“ skonštatoval Papanek. Daňová politika podľa neho nie je a ani nemôže byť nástrojom na riešenie krátkodobých výkyvov na komoditných alebo devízových trhoch.

„Nárast cien spôsobuje rastúca cena ropy na svetových trhoch, ktorá v súčasnosti dosahuje okolo 41 USD za barel a postupné posilňovanie dolára voči slovenskej korune. Kurz dolára voči korune vzrástol v posledných troch mesiacoch približne o 2,5 SKK/USD na 33,98 SKK/USD,“ vysvetlil Papanek. Tento jav však nie je podľa neho javom slovenským ale celosvetovým a vyvolala ho predovšetkým geopolitická situácia a vývoj kurzu amerického dolára.

Ceny benzínu a nafty sú podľa MF na Slovensku porovnateľné s okolitými krajinami, v Maďarsku sú pohonné hmoty drahšie. Maďarský parlament schválil v pondelok zníženie spotrebnej dane z pohonných hmôt z dôvodu vysokej konečnej ceny v prepočte na úrovni 41 Sk, resp. z dôvodu negatívneho dopadu na infláciu. Ministerstvo financií podľa Papanka sleduje trh, ale tohtoročný inflačný odhad nie je zatiaľ ohrozený.

Rafinérska spoločnosť Slovnaft, a.s. Bratislava od utorka zvýšila ceny motorových benzínov a motorovej nafty zhodne o jednu korunu. Najpredávanejší benzín s oktánovým číslom 95 sa tak v sieti čerpacích staníc Slovnaftu predáva za 36,90 Sk za liter. Do štátnej kasy motoristi z jedného litra benzínu na daniach odvedú takmer 58 %, t.j. 21,4 Sk. Cenu benzínu tvorí zo 42 % spotrebná daň, čo vo finančnom vyjadrení predstavuje 15,5 Sk na liter a daň z pridanej hodnoty tvorí takmer 16 % ceny, t.j. takmer 5,9 Sk na liter.

 
debata chyba
Články podľa značiek