Pôda pre Kiu mešká, štát hrozí vyvlastnením

Odkupovanie pozemkov pre novú automobilku firmy Kia pri Žiline nenapreduje. Minister hospodárstva Pavol Rusko uviedol, že ak vlastníci pozemkov nezmenia svoj prístup, predloží vláde návrh na vyvlastnenie pozemkov.

28.05.2004 16:59 , aktualizované: 29.05.2004 13:10
debata

Z potrebných 220 hektárov sa totiž stále podarilo vykúpiť len 48 ha, ktoré mesto i štát získali už hneď pri rozbehnutí výkupov ešte spred niekoľkých týždňov.

Aj prípadné presadenie vyvlastňovania však naruší plnenie sľubov voči juhokórejskej Kia. Podľa Ruska totiž vyvlastňovanie už aj tak celý proces prípravy pozemkov na prvé práce posunie o 5 až 6 mesiacov a pôvodne sa s dokončením výkupu pozemkov rátalo už k polovici budúceho mesiaca a následné sa mali už pripravené plochy odovzdať ázijskej firme v septembri tohto roka.

Priamo v zmluve medzi slovenskou vládou a investorom podľa Ruska nie sú sankcie za omeškanie prípravy pozemkov, ale Kia by si od Slovenska aj tak mohla žiadať uhradenie ušlého zisku z neskoršieho rozbehnutia celého projektu výroby áut. Rusko uviedol, že investor má na novú stavbu pri Žiline pripravené úverové linky, za ktoré musí platiť úroky.

Rusko vlastníkov žilinských pozemkov upozorňuje, že pri vykupovaní sa dá ponúknuť iba cena vychádzajúca z metodík Ústavu súdneho inžinierstva a ide o rozpätie od 103 do 146 Sk/m2. Viac za žiadnych okolnosti podľa neho štát dať nemôže a preto by nemali predaj svojich pozemkov odkladať.

Časť vlastníkov za túto cenu však pozemky predať nechce. Odvolávajú sa na posudok, kde znalec stanovil cenu až 360 Sk za meter štvorcový. Takúto vysokú cenu však označil riaditeľ Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline Gustáv Kasanický za „pochybenie znalcov“, rovnako ako posudok, ktorý meter štvorcový ohodnotil na 27,60 Sk.

Majitelia: Štát nás nemôže vyvlastniť, nemá dosť pozemkov

Petičné výbory občanov v štyroch obciach pri Žiline, ktorí nesúhlasia s výkupnou cenou svojich pozemkov pre automobilku Kia, sa neobávajú vyvlastnenia, ktoré avizoval minister hospodárstva Pavol Rusko.

Predseda petičného výboru v Tepličke nad Váhom Dušan Mikulík v súvislosti s vyvlastnením vo verejnom záujme povedal, že je o ňom predčasné hovoriť. Podľa neho nie je splnená základná podmienka, že ak má štát niekoho vyvlastniť, musí byť majiteľom 51 % pozemkov. Pripomenul tiež, že niektorí vlastníci sa zatiaľ nemohli k výkupu vyjadriť, pretože ešte len dostávajú listy od spoločnosti Žilina Invest s ponukou na vykúpenie ich pôdy, na ktoré môžu do 15 dní reagovať.

Mikulík povedal, že vlastníci pôdy v týchto dňoch podpisujú zmluvy o právnom zastúpení. Prostredníctvom nemenovanej bratislavskej advokátskej kancelárie chcú dosiahnuť vyššiu výkupnú cenu ako priemerne ponúkaných 120 Sk za meter štvorcový.

Petičné výbory občanov v Tepličke nad Váhom, Nededzi, Gbeľanoch a Mojši neberú do úvahy vyjadrenie Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline, ktorý stanovil cenu pozemkov v intervale od 103 do 146 Sk/m2. Podľa nich znalci stanovujú len hodnotu pozemkov. „Cena v trhovej ekonomike závisí od dohody predávajúceho a kupujúceho,“ uzavrel Mikulík.

debata chyba
Články podľa značiek