Nižšie clo ešte neuplatnili všetci predajcovia áut

Zníženie cla na automobily vyrobené mimo Európskej únie zo 17,1 na 10 percent od 1. mája sa zatiaľ neprejavilo u všetkých dovozcov takýchto vozidiel. ,,Myslím, že na hodnotenie vývoja trhu iba pár dní po vstupe do únie je veľmi skoro. Môj osobný pocit je však taký, že o to clo pôjdu tieto autá postupne dolu. Konkurencia ich tam dotlačí," uviedol Peter Zeman z importéra značky Toyota.

01.06.2004 05:34 , aktualizované: 05:35
debata

Toyota nechala ceny na pôvodnej úrovni a čaká, ako sa situácia na trhu vyvinie. Ako potvrdil trenčiansky díler Daewoo, aj kórejské autá zatiaľ ostali pri pôvodných cenách, čo kompenzujú akciami.

Nie všetkých modelov značiek automobilov z krajín mimo únie sa však nižšie clo týka. Najmä japonské firmy totiž vyrábajú niektoré autá aj v Európe. V prípade Nissanu sú to napríklad najpredávanejšie modely: Micra, Almera a Primera. Naopak, cenové úpravy boli pri športovom úžitkovom vozidle X-trail, terénnych a úžitkových vozidlách a športovom 350 Z. Podobne najpredávanejšie modely ostali nezmenené aj pri Mazde. Zlacneli len niektoré vybrané modely.

Podľa piešťanského predajcu Suzuki nižšie ceny majú Suzuki Liana, Alto alebo Grand Vitara. Základný model Suzuki Alto išiel dolu o 25 000 na 274 000 korún. Dovozca nezlacnil modely Vagon R a Ignis, ktoré sa vyrábajú v Európe.

Importér automobilov Honda znižoval ceny modelov Accord a HRV. V prípade Accordu je to zníženie rádovo o 80 000 korún. Ostatné automobily sa v súčasnosti dovážajú z európskych závodov, a tak sa ich zníženie cla netýka.

Kia znížila po poklese cla ceny všetkých siedmich modelov, ktoré ponúka. Najlacnejšie Rio kombi môže byť lacnejšie maximálne o 25 000 korún.

debata chyba
Články podľa značiek