Díleri áut budú povinne informovať o spotrebe

Predajcovia automobilov by mali spotrebiteľa pred kúpou nového auta informovať aj o spotrebe paliva a emisiách CO2. Hovorí o tom nariadenie vlády, ktoré schválila v stredu. Vláda bude vyžadovať od predajcov viac, ako je na Slovensku v súčasnosti bežným štandardom.

03.06.2004 01:18
debata

Predajca áut musí zákazníka informovať o spotrebe a emisiách prostredníctvom štítku na automobile, v predajni, príručky, plagátu a propagačnej literatúry. Väčšinu týchto vecí si má predajca zaobstarať na vlastné náklady, informácie mu má dodať výrobca alebo predajca.

,,Už v súčasnosti poskytujeme tieto informácie v produktových katalógoch, ku ktorým majú zákazníci voľný prístup v predajniach," hovorí PR¤manažérka Volkswagenu Marta Kučerová.

Podľa nariadenia je zmyslom smernice zabezpečiť presné informácie, ktoré môžu v konečnom dôsledku ovplyvniť výber spotrebiteľa v prospech tých automobilov, ktoré produkujú menej¤CO2 a spotrebujú menej paliva.

,,Tento trend vidíme už dlhší čas. O benzínové motory je menší záujem ako o naftové," dopĺňa Kučerová. Podľa nej je samozrejmosťou, že zákazník sa pri súčasných cenách palív pozerá aj na spotrebu auta. Cena, ktorú musí človek investovať do paliva, hrá rolu najmä pri menších autách.

Po schválení nariadenia Národnou radou bude dozor nad dodržiavaním návrhu vykonávať Slovenská obchodná inšpekcia a nariadenie by malo platiť od 1. októbra tohto roku. ,,Pre spotrebiteľa to bude nepochybne prínos. Na našej strane by sa však malo zohľadniť aj personálne a časové hľadisko," dopĺňa tlačová hovorkyňa SOI Danuša Krkošová.

debata chyba
Články podľa značiek