Za nehodu vysúdila od Forda 369 miliónov USD

Americká automobilka Ford má zaplatiť 369 miliónov USD žene, ktorá ochrnula po havárii vozidla Ford Explorer. Rozhodol o tom súd s porotou v kalifornskom San Diegu. Je to prvá porážka automobilky na súde po 11 víťazstvách v podobných prípadoch. Automobilka sa odvolá.

04.06.2004 12:30
debata

Benetta Buell-Wilsonová (49), ktorá ochrnula po niekoľkonásobnom prevrátení sa auta Ford Explorer, získala najskôr v utorok odškodnenie 122,6 milióna USD. Vo štvrtok jej porota pridala ďalších 246 miliónov ako sankčnú platbu.

Celkové odškodnenie je jedno z najväčších, akým bola kedy automobilka v USA potrestaná. Je to zároveň prvá prehra Fordu po 11 víťazstvách v podobných prípadoch, keď sa pri nehode prevrátil jeden z najpredávanejších amerických automobilov v kategórii športovo úžitkových vozidiel (SUV).

Ford už oznámil, že sa odvolá a nemení ani svoje stanovisko, že explorery sú bezpečné vozidlá. Buell-Wilsonová ponúkala Fordu, že zníži svoje požiadavky na odškodnenie o 100 miliónov USD, ak automobilka napraví údajnú vadu vozidla a odstráni tak príčinu nestability a nehôd.

Ford trvá na tom, že vozidlá Ford Explorer sú bezpečné, čo vraj dokázali predošlé súdne prípady. Hovorkyňa Fordu vyjadrila sklamanie, že sudca nedovolil firme predložiť kľúčové dôkazy, porovnávajúce explorery s ostatnými SUV.

„Na všetkých predošlých pojednávaniach pri tomto type prípadov, počas ktorých sa mohli porotcovia zoznámiť so všetkými faktami, uznali poroty, že explorer je bezpečné vozidlo,“ povedala hovorkyňa. „Explorer je výnimočné vozidlo, spoľahlivé a bezpečné a my budeme tento náš produkt naďalej rozhodne brániť,“ povedala podľa agentúry AP hovorkyňa.

Explorer sa začal v USA predávať v roku 1990. Ford predal už 5 miliónov týchto vozidiel. V minulých rokoch okolo nich vypukol škandál kvôli praskajúcim pneumatikám firmy Firestone a Ford aj tomu pripisuje 5,5 miliardové straty v USD za rok 2001.

debata chyba
Články podľa značiek