Rusko dáva poslednú šancu na dohodu o pôde

Vlastníci pôdy pri Žiline, kde má stáť automobilka Kia, majú v utorok poslednú šancu dohodnúť sa o jej predaji. Vyhlásil to minister hospodárstva Pavol Rusko. Ak sa so štátom nedohodnú, navrhne vláde vyvlastnenie týchto pozemkov. "Už nemáme čas," povedal minister a dodal, že urobí všetko pre dohodu.

07.06.2004 12:37 , aktualizované: 13:04
debata

Prieťahy s vykupovaním pozemkov ohrozujú termíny, dohodnuté s Kiou. Do 31. augusta mal byť pozemok pripravený pre automobilku a mali byť na ňom vykonané základné terénne úpravy. Ak štát pôjde cestou vyvlastňovania, celý proces sa podľa Ruska predĺži o päť až šesť mesiacov a termín, ktorý je uvedený v zmluve, sa určite nestihne.

Už teraz však je Slovensko za plánovaným harmonogramom a neplní to, na čo sa zaviazala. Aj keď v zmluve nie sú uvedené žiadne pokuty, Kia by mohla požiadať o odškodnenie. „Išlo by jednoznačne o porušenie dohody,“ tvrdí Rusko.

Na stretnutí sa chce Rusko dohodnúť so starostami dotknutých obcí a s petičným výborom na korektnom postupe. „Som vnútorne sklamaný s takým prístupom občanov, lebo ak im záleží na ich deťoch a na tejto krajine, nemôžu sa takto správať. Ak majú pocit, že v tomto procese sa im nevenovalo dostatok pozornosti som ochotný ich vypočuť a urobiť všetko preto, aby sme sa dohodli, okrem zvýšenia ceny, ktorá je v znaleckom posudku,“ uviedol Rusko.

Výstavba závodu Kia Motors, ako aj logistického centra Hyundai Mobis, je podľa Ruska ohrozená. Ako uviedol, problémom je výkup pozemkov, pričom spoločnosť Žilina Invest doteraz odkúpila len 48 hektárov z celkovej potrebnej výšky 220 hektárov. Situáciu podľa ministra komplikujú vlastníci pozemkov, ktorí požadujú cenu pohybujúcu sa v rozpätí od 350 až do 700 Sk za meter štvorcový. Podľa znaleckých posudkov, vypracovaných na základe metodiky Ústavu súdneho inžinierstva, sa cena pohybuje v rozpätí od 103 do 146 Sk za meter štvorcový.

V závode spoločnosti Kia by sa mala spustiť výroba v roku 2006. Podľa predstaviteľov Kia Motors maximálna ročná produkcia nového závodu v závislosti od dopytu na trhu môže dosahovať až 300 tis. automobilov. Zároveň nevylúčili do budúcnosti ďalší rast produkcie. Závod Kia bude mať rozlohu 166 hektárov, z toho budovy zaberú 23 hektárov. Priamo v závode bude zamestnaných 2 811 ľudí. Celková investícia spoločnosti Kia by mala predstavovať 1,1 mld. USD, subdodávatelia by mali preinvestovať 300 mil. USD. Spoločnosť bude investovať 50 % z vlastného kapitálu a na 50 % si zoberie úver.

debata chyba
Články podľa značiek