Teplo a lacno. Najmagickejšie miesto na svete menia pracujúci turisti na neobývateľné pre domácich

Digitálni nomádi – nová generácia nezávislých pracovníkov prilepených k obrazovkám notebooku a pracujúcich odkiaľkoľvek – sa ocitli v jadre sporu v aktuálnej debate v juhoafrickom Kapskom Meste, píše britská BBC News. Miestni sa pýtajú, či sú nomádi pre domácich obyvateľov prínosom, alebo len záťažou.

27.04.2024 06:00
Bo-Kaap, Kapské mesto, Juhoafrická republika Foto:
Bo-Kaap
debata

Jedni vidia v prívale zahraničných hostí finančný prínos a niečo, čo stojí za to podporovať. Ale skupina odporcov digitálnych nomádov to nevidí tak ružovo. Podľa dvadsaťpäťročnej Juhoafričanky Azemahle Dyubeniovej, ktorá pracuje ako tvorkyňa obsahu na sociálnych sieťach, čelí Kapské Mesto „epidémii digitálnych nomádov“, ktorá má vplyv na zvyšovanie cien nájmov a bývania.

Dyubeniová žije v nádhernom prímorskom meste celý svoj život a hovorí, že od pandémie choroby covid-19 sa počet cudzincov pracujúcich na diaľku, prichádzajúcich prevažne zo Západu, mnohonásobne zvýšil.

Hoci žiadne oficiálne čísla neexistujú, mladá Juhoafričanka nie je jediná, kto si zásadné zmeny všimol. „Keď vojdem do kaviarne počujem nemčinu, francúzštinu, holandčinu a americkú angličtinu,“ povedala Dyubeniová BBC News. Vykresľuje tak všetky prísady medzinárodného koloritu novej pracujúcej „triedy“ v Kapskom Meste.

NEPOUZIVAT, Arctic World Archive, trezor, Nórsko Čítajte viac Vznikol katastrofický dátový trezor, ochráni cennosti pred apokalypsou

90 dní mágie

Keď jediné, čo človek potrebuje na prácu, je kvalitné internetové pripojenie, tak prečo svoj notebook nepripojiť napríklad práve v jednom z najmalebnej­ších miest?

Mesto na úpätí Stolovej hory s výhľadmi na oceán a prevažne letnými teplotami je v porovnaní s každodennou šedou kancelárskou kójou jednoznačným lákadlom.

Vo videu na sociálnej sieti TikTok Marley Rose Harrisová, ktorá sama seba označuje za digitálnu podnikateľku, o Kapskom Meste hovorí, že je to „najmagickejšie miesto na svete“.

V súčasnosti sa môžu digitálni nomádi, ktorí často pracujú práve ako digitálni tvorcovia alebo tvorcovia príspevkov na sociálnych sieťach, zdržiavať v Juhoafrickej republike a pracovať pre zahraničnú firmu až 90 dní v roku, s malými odlišnosťami závisiacimi od krajiny ich pôvodu.

„Kapské Mesto je ideálnou destináciou pre ľudí pracujúcich na diaľku, ktorí vyhľadávajú turistické lákadlá a chcú ich návštevu prepojiť so svojim každodenným pracovným režimom,“ hovorí James Vos, člen mestského výboru pre hospodársky rast Kapského Mesta.

Výskum ukazuje, že digitálni nomádi za dobu svojho pobytu utratia na mieste veľmi vítanú sumu peňazí – približne 2700 dolárov.

počítač, práca, notebook, dovolenka Čítajte viac Splnil sa vám sen! Chorvátsko otvára dedinu pre digitálnych nomádov, nájom poteší

Teplo a lacno

Vo februári prezident Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa predstavil návrh na zavedenie víz pre cudzincov, ktoré by boli k dispozícii „takzvaným digitálnym nomádam, ktorí môžu pracovať prakticky z akéhokoľvek miesta na svete“ a sú zamestnaní zahraničnými firmami. Ďalšie podrobnosti neuviedol.

Dvadsaťdeväťročná nemecká fotografka Amelie Satzgerová sa už dvakrát zdržiavala v Kapskom Meste ako takzvaná digitálna nomádka počas posledných dvoch rokov a existenciu špeciálnych víz pre „pracujúcich cestovateľov“ by uvítala.

Fotografka hovorí, že je to kombinácia teplého počasia, komunity a nízkych nákladov na bývanie v porovnaní s Nemeckom, ktoré ju lákali na opakovaný návrat do pobrežného mesta v Juhoafrickej republike.

Satzgerová hovorí, že vďaka tomu, že zarába v eurách, sa jej v Juhoafrickej republike žije pomerne dobre. Napriek stúpajúcim cenám v krajine môže výplata v cudzej mene byť výhodou.

Realitný maklér v Kapskom Meste Grant Smee BBC povedal, že cudzinci majú väčšiu moc ako miestni obyvatelia, pretože môžu prenajímateľom zaplatiť vyššie nájomné, než je požadovaná cena, alebo zaplatiť na niekoľko mesiacov dopredu – čo si mnoho Juhoafričanov nemôže dovoliť.

Dubrovnik Čítajte viac Bloomberg zverejnil top destinácie digitálnych nomádov: Európa ich má 6, boduje Chorvátsko či Taliansko

Kto je dôležitejší – Afričania, alebo Európania?

Miestna obyvateľka Dyubeniová hovorí, že týmto spôsobom ju nakoniec stúpajúce ceny „vypudia“ z mesta, v ktorom strávila celý život. Obáva sa, že si nikdy nebude môcť dovoliť odsťahovať sa od rodičov a začať bývať vo svojom, ako si vždy predstavovala.

„Digitálne nomádi robia z Kapského Mesta miesto, kde sa nedá žiť,“ tvrdí mladá Juhoafričanka.

Digitálna nomádka z Nemecka Satzgerová na to reaguje slovami, že rozumie frustrácii mnohých miestnych obyvateľov, aj ona si všimla, že sa ceny bývania v meste začali zvyšovať.

„Ponúka sa otázka, kto je dôležitejší – Afričania, alebo Európania?“ pýta sa Dyubeniová z Kapského Mesta. Poukazuje na to, že vníma akýsi dvojaký štandard v prístupe k cudzincom z Európy a Severnej Ameriky a cudzincom, ktorí prichádzajú zo zvyšku afrického kontinentu.

Na migrantov zo zvyšku Afriky sa niekedy pozerá s podozrením a miera imigrácie sa stala hlavnou témou pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia budúci mesiac.

hotel, cestovanie, posteľ, turista, turistika, turistka, cestovateľka, ubytovanie, dovolenka, izba, kufor, batožina, klimatizácia, výhľad, okno, Čítajte viac Do Európy vlani prišlo 595 miliónov turistov, najnavštevovanejšia krajina privítala 79,4 miliónov
debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #Juhoafrická republika #Kapské mesto